Ez a hét is jól kezdődik!

A XXI. század mérkőzése már nem lesz, mert ezt a minősítést a 2002-es Bajnokok Ligája elődöntő idején „elhasználta” a spanyol sajtó. Akkor is Barcelona–Real Madrid találkozót tartottak, és a királyi gárda nyert 2-0-ra Zidane, valamint McManaman góljával, továbbá Roberto Carlos, Guti, Raul főszereplésével.

Rég volt.

Most a vendégek azt hangoztatják, korántsem meghatározó jelentőségű a találkozó. „Fontos meccs vár ránk hétfő este, de a rangadó kimenetele a bajnokság szempontjából semmit sem dönt el” – mondja Cristiano Ronaldo. „Huszonöt mérkőzés még hátramarad” – hangoztatja Gonzalo Hi guain. A másik oldalon Xavi jóval inkább odavan: „Ha nyersz az El Clasicón, az olyan, mintha megütnéd a főnyereményt. Vagy mint egy orgazmus.”

A spanyol ligában a Real Madrid vezet, tíz győzelemmel és két döntetlennel. A házigazda Barcelonának ugyancsak tíz győzelme, továbbá egy-egy döntetlenje és veresége van. A különbség kicsiny. A stílusok közti differencia nagy. Manapság a Barcelona a játék, a Real Madrid a dinamika. Jorge Valdano, a Real Madrid argentin direktora is így látja: „Szeretem a Barca futballját, az talán a legszebb a világon. De hétfőn a Nou Campban vállt a vállhoz kell vetni. Nem vagyok ideges.” Fő a nyugalom?

Azért némi madridi aggodalomra ad okot, hogy a fővárosiak 2007 decembere, a Julio Baptista parádés góljával kivívott 1-0 óta nem nyertek a katalán katlanban, és a két együttes legutóbbi négy találkozóján egyaránt a Barcelona győzött. Háromszor úgy, hogy még gólt sem kapott (2-0, 1-0, 2-0), egyszer pedig 6-2-re (a Bernabeu-ban).

Az összmérleg így is a Real Madrid javára szól: a bajnoki statisztika 68 győzelem, 30 döntetlen, 62 vereség, valamennyi egymás elleni mérkőzésé pedig 94, 31, 86. A párharc múltja hatalmas, a várakozás óriási. A Marca főcíme szerint: „A Nou Campon a világ szeme.” Még Zapatero spanyol miniszterelnök is megszólalt az este kilenckor kezdődő (és itthon a Sport1-en látható) meccsel kapcsolatban: „Nekem Guardiola és Messi jobban tetszik, mint Mourinho és Cristiano Ronaldo. Ahogyan a Barcelona játékát is többre értékelem a Real Madridénál. Olyan az, akár a sakk.”

Ettől még mattot kaphat a vendéglátó katalánok szépséges futballja, a Tiki Taka...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.