Magyar abszurd: Yusuf lett a junior világbajnok Szabolcsból

Böjte Yusuf–Somfai Péter 15:12. Akár a magyar párbajtőrvívás mélypontjaként is említhetnénk a párizsi világbajnokság egyéni versenyének asszóját, csakhogy a győztest fölöttébb kevés szál köti Törökországhoz.

A tizennyolc esztendős Böjte Szabolcs ugyanis magyar társaival nyert junior világ- és Európa-bajnokságot; augusztusban azonban úgy döntött, hogy török színekben versenyez tovább. A helyi illetékesek nem szöszöltek sokat a papírmunkával: a fiatal sportoló szeptemberben már át is vehette diplomata-útlevelét. Hétköznapi esetekben tíz évet kell arra várni, hogy valaki arrafelé állampolgárságot kapjon...

– Ártatlan beszélgetéssel kezdődött a történet – meséli Böjte Attila, a versenyző édesapja. – Egy tavalyi, olaszországi versenyen összefutottam korábbi sporttársammal, aki Törökországban edzősködik. A vacsoránál poénként fölvetette, hogy „leigazolja” Szabolcsot. Nevettünk egyet, majd másnap azzal állt elém: a fiad kell a törököknek!

Ekkor még nem döntöttek, ám a folyamatosan érkező ajánlatok nyomán már komolyan elgondolkodtak, ugyanis az ifjú Böjte nemzetközi felnőttviadalokon nem indulhatott magyar színekben. A válogatott négyesbe nem fért be, Kulcsár Győző pedig nem engedte, hogy édesapja költségén vegyen részt az erőpróbákon. A fegyvernemi kapitány kérdéssel felel a miértre: „Az szerepelhessen magyar színekben a nemzetközi versenyeken, aki megengedheti magának? Mit mondtam volna a Szabolcshoz hasonlóan tehetséges gyerekeknek, akik azért maradnának itthon, mert a szüleik nem tudnak fizetni a versenyeztetésért?”

A török szándék komolyságát jelezte, hogy az illetékes sportvezetők Ankarába is meghívták a Böjte famíliát, és a megbeszélések eredményeként a család a váltás mellett döntött. A „villámigazolást” követően Szabolcs indulhatott a párizsi világbajnokságon, ahol Somfai legyőzése után szoros mérkőzésen, 15:13-ra kapott ki az akkor a világranglistát vezető német Jörg Fiedlertől. Böjte most éppen a Moszkva, Párizs, Helsinki, Teherán turnét teljesíti, és túl van már egy németországi edzőtáborozáson is. A törökök állják a sportoló, valamint ugyancsak magyar trénere összes költségét, dacára annak, hogy a fiatalember továbbra is tatai lakos. A felkészülés kissé zaklatott, miután Kulcsár nem engedi, hogy a magyar válogatottal készüljön a tatai táborban, ahol amúgy külföldi vívók is rendszeresen megfordulnak. „Valóban érkeznek hozzánk tanulni más nemzetek versenyzői, ám Szabolcs tőlünk ment el...” – magyarázza a döntést a kapitány.

Egyébiránt a szakvezető véleménye igen hízelgő a junior világranglistán momentán második versenyzőről: tehetséges, szorgalmas, szerény. „Ha fejlődése töretlen marad, akkor szerepet kaphatott volna a válogatottban a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián” – szögezi le Kulcsár. Böjte Attila nem mondott le végleg arról, hogy a fia magyar színekben versenyezzen. A szabályok – elvileg – tiltják a „visszaigazolást”, csakhogy akadt már példa ilyesmire.

És akkor talán Yusufból ismét Szabolcs lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.