Koraérett csodagyerek

A Forma–1 kedvelői talán még mindig nem hiszik el, hogy Sebastian Vettel a harmadik helyről is világbajnok tudott lenni, ahogyan a Ferrari-csapat Fernando Alonso vesztét okozó teszetoszaságára sincs magyarázat. Azt nem állíthatjuk, hogy példa nélküli volna, ami Abu-Dzabiban történt – 2007-ben Lewis Hamiltonnak két futammal a vége előtt 17 pont volt az előnye Räikkönen előtt, mégis a finn lett a világbajnok –, ám egyetlen versenyen 15 pontnyi fórt elkótyavetyélni bűn is, hiba is. A Ferrari, felismerve, hogy az élen haladó Vettel megelőzhetetlen, csak a másik Red Bull-pilótára, Mark Webberre koncentrált, és nem számolt a Rosberg–Petrov kettőssel. Miért is számolt volna, hiszen az orosz szinte az egész idényben esett-kelt, a németről meg azt gondolhatták, hogy már motiválatlan. Nem volt az, ám Alonso még a „kóstolgatásig” sem jutott el, fennakadt Petrovon. A táv nagy részében az orosz mögött kínlódott, esélye sem volt az előzésre. Ezen szabályosan megsértődött, és a végén sajátos módon foglalta össze véleményét a történtekről: öklét rázta versenyzőtársa felé.

„Petrov úgy hajtott, mintha az élete lett volna a tét – nyilatkozta utóbb. – Jobban tettük volna, ha ugyanazt a taktikát választjuk, mint Button.” Azt viszont elismeri, hogy őt is, csapatát is meglepte a tény, hogy a kerékcsere után Rosberg és Petrov mögött találta magát. „Nem tudtam mit kezdeni a Renault végsebességével” – ismerte el önkritikusan. Akkor viszont mire a sértődés?

A történteket a La Gazzetta dello Sport című olasz újság foglalta össze a legtömörebben: „A Ferrari mindent rosszul csinált, eldobta a bajnoki címet. A szerencsétlen taktika keresztbetett Alonsónak”. Nem kertelt a Corriere dello Sport sem: „Fatális tévedés: a Ferrari stratégiája teljesen rossz volt.” A Tuttosport Corriere della Sera futballhasonlattal állt elő: „A Ferrari öngólt lőtt.”

Az olasz csapat kapitális hibája természetesen nem csökkenti a Frankfurter Allgemeine Zeitung által koraérett csodagyereknek nevezett Vettel sikerének értékét. Amikor két futammal korábban, Dél-Koreában vezető pozícióban felrobbant alatta a motor, képes volt uralkodni magán, és küzdött tovább, hátha. Aztán megnyerte az utolsó két versenyt, arról győzve meg mindenkit, hogy már huszonhárom évesen is érett versenyző.

Alig egy nappal a 2010-es versenysorozat leintése után a Williams-istálló megnevezte jövő évi versenyzőit. Az ideiek közül a 303 rajttal futamrekorder Rubens Barrichello marad, NicoHülkenbergtől ellenben elköszönt a csapat. A döntés némiképp meglepő, mert ugyan a brazil volt az eredményesebb 10. helyével és 47 pontjával, ám a fiatal német (14., 22.) az utolsó előtti futamon, Brazíliában öt év után ismét edzéselsőséget szerzett az istállónak, szakemberek szerint egyértelműen övé a jövő. Utódját még nem nevezték meg: állítólag a GP2 tavalyi bajnokát az idei győztes, Pastor Maldonado válthatja. Az ok prózai: a venezuelai nem vitatott tehetségét komolyabb összeggel nyomatékosítaná, ami jól jönne az anyagi gondokkal küszködő Williamsnek.

A grove-i csapatnál egyébként elégedettek a konstruktőrök versenyében megszerzett hatodik hellyel, pedig büszkeségre nincs ok: az összeautózott 69 pont „kicsit” elmarad a győztes Red Bull 498 pontjától, mi több, a 396-tal harmadik Ferrari sincs látótávolságban.

Pezseg az élet a Red Bull boxában
Pezseg az élet a Red Bull boxában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.