Trónra lépett a legkisebb fiú

Minden idők legkiélezettebb vetélkedését hozta az idei Forma–1-es szezon. Az évad utolsó, Abu-Dzabiban rendezett futama előtt még négy pilótának – Fernando Alonsónak, Mark Webbernek, Sebastian Vettelnek, valamint Lewis Hamiltonnak – volt esélye a világbajnoki cím megszerzésére.

A legjobb helyzetből a Ferrari spanyol versenyzője várta a záróviadalt; esélyeit tovább növelte, hogy az időmérő tréningen maga mögött tudta tartani a pontverseny második helyén álló Webbert. Az edzést Vettel nyerte Hamilton előtt, így a német startolhatott az élről.

Az esélyesek baleset nélkül megúszták a rajtot, nem úgy Michael Schumacher, aki megperdült, Liuzzi pedig „leparkolt” autója tetején, így a start után azonnal megjelent a pályán a biztonsági autó. A közjáték nem hozott változást az élmezőnyben, így az élen állók Vettel, Hamilton, Button, Alonso, Webber sorrendben vágtak neki a döntő futamnak. A verseny első szakaszának érdemi része a bokszutcában zajlott, ugyanis a Red Bull hamar kerékcserére rendelte Webbert: ha az ausztrált Alonso elé varázsolták volna, akkor Vettelnek elérhető közelségbe került volna a világbajnoki cím. Az olasz istálló hamar reagált az eseményekre, így a spanyol pilóta, ha nehezen is, de megőrizte helyét az ausztrál előtt. Csakhogy időközben Petrov és Rosberg a kétszeres világbajnok spanyol elé került, így Alonso vb-címe mégis veszélybe került; pláne mert Vettel továbbra is magabiztosan autózott az élen.

A spanyol versenyző mindent megpróbált, hogy valamiképpen Petrov elé keveredjen, ám képtelen volt megelőzni az orosz versenyzőt. Sőt nyolc körrel a vége előtt úgy tetszett, hogy eldőlt a verseny: Robert Kubica kerékcseréje után Alonso elé tért vissza, így a spanyolnak három autót kellett volna megelőznie ahhoz, hogy megfossza Vettelt a végső győzelemtől. A háromlépéses terv első etapja sem sikerült, így Sebastian Vettel futamgyőzelme világbajnoki címet ért. A 23 éves német pilóta – aki a Forma–1 történetének legfiatalabb vb-győztese lett – az idény során egyetlen alkalommal sem állt a pontverseny élén, csak éppen a legfontosabb pillanatban: a végén...

Az már korábban eldőlt, hogy a konstruktőrök viadalát a Red Bull nyerte.

Abu-Dzabi Nagydíj: 1. Sebastian Vettel (német, Red Bull), 2. Lewis Hamilton (brit, McLaren), 3. Jenson Button (brit, McLaren), 4. Nico Rosberg (német, Mercedes), 5. Robert Kubica (lengyel, Renault), 6. Vitalij Petrov (orosz, Renault), 7. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 8. Mark Webber (ausztrál, Red Bull).

A vb pontversenyének végeredménye: 1. Sebastian Vettel 256 pont, 2. Fernando Alonso 252, 3.

Mark Webber 242, 4. Lewis Hamilton 240, 5. Jenson Button 214, 6.

Felipe Massa 144, 7. Nico Rosberg 142, 8. Robert Kubica 136.

A konstruktőrök versenyének végeredménye: 1. Red Bull 498, 2. McLaren 454, 3. Ferrari 396, 4.

Mercedes 214, 5. Renault 163, 6.

Williams 69, 7. Force India 68, 8.

Sauber 44.

Fürdik a boldogságban. Vettel a dobogó tetején
Fürdik a boldogságban. Vettel a dobogó tetején
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.