Debreceni stadion: még nagyobbat álmodnak

A Nagyerdei stadion helyére tervezett új, többfunkciós sportlétesítmény megvalósítására közös céget hoz létre a magyar állam és a debreceni önkormányzat.

E nonprofit kft. alapító okirata tartalmazni fogja, hogy a legfontosabb kérdésekben csak a két tulajdonos teljes egyetértésével lehet döntést hozni – nyilatkozta tudósítónknak Kósa Lajos, a település fideszes polgármestere. Kérdésünkre, miszerint a bruttó 12,5 milliárd forintos állami támogatás mellett mennyivel száll be a beruházásba a cívisváros, Kósa azt mondta: magával a Nagyerdei stadionnal és annak területével, amely önkormányzati tulajdon, s az értéke mintegy másfél milliárd forint. Hozzátette: a jelenlegi elképzelések szerint a megvalósítást fedezi az állami támogatás, így a beruházás nem terheli a városi kasszát.

Kérdésünkre, miszerint elképzelhető-e, hogy a DVSC futballklub és annak tulajdonosi köre tulajdonrészt szerez a stadionban, a polgármester kifejtette: a cégnek zárt tulajdonosi köre lesz, s mivel a létesítmény az említett állami-önkormányzati kft. tulajdonában és működtetésében marad, más tulajdonost nem szándékoznak bevonni. Kósa kitért arra is: olyan tervezőt szeretnének megnyerni a projekthez, akinek van nemzetközi tapasztalata modern stadionok tervezésében. Arra a felvetésünkre, hogy van-e olyan külföldi létesítmény, amely mintaként szolgálhat Debrecen számára, a városvezető azt mondta: elhelyezkedése és üzemeltetése miatt hasonló stadiont szeretnének építtetni, mint amilyen a hollandiai Alkmaarban található. (Kováts Ákos városi főépítész korábban még úgy nyilatkozott, hogy a nijmegeni arénára hajaz majd a DVSC új otthona, mivel a De Goffert stadion játéktere szintén a talajszint alatt van, ráadásul a létesítmény környezete is hasonló a debrecenihez.)

Érdeklődésünkre, miszerint mi lesz a létesítmény sorsa, ha a debreceni futballcsapat a jövőben esetlegesen nem szerepel olyan jól, hogy azt kihasználhassa, a polgármester kijelentette: a stadion nemcsak labdarúgó-mérkőzések megrendezésére lesz alkalmas, hanem például koncertek, fesztiválok lebonyolítására is, így szervesen illeszkedik majd Debrecen kulturális életébe.

A minta az Alkmaar otthona
A minta az Alkmaar otthona
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.