FTC: Háromszázmillió forintos kérdés

A legfrissebb adatok alapján hozzávetőleg a harmadára apadt az az összeg, amelyet a Ferencvárosi Torna Club a 2008. februári privatizáció után a vevőtől kapott. Korábbi elnökségi tagoktól származó, megerősített információnk szerint az ominózus 550 millió forint – amely elvileg bankban fialt volna, s melynek kamataiból támogatták volna a szakosztályokat – végkielégítésfélék és más jogcímen kifizetett összegek miatt is már csak alulról súrolja a 200 millió forintot.

A lapunkban már ismertetett, 2009 áprilisában keltezett átadás-átvételi jegyzőkönyv még 505 millió forintot állapított meg. E leltárszerű dokumentum kiállítására Menráth István klubigazgató távozása, illetve a feladatait (részben) átvevő, kedd óta a klub négy évre megválasztott elnökeként is tevékenykedő Kovács Miklós kinevezése miatt volt szükség.

Az ominózus jegyzőkönyvet hatan írták alá; Menráth és Kovács mellett Rieb György, a klub akkori elnöke, jelenlegi elnökségi tagja is. Hogy mire ment el azóta nagyjából 300 millió forint, arra a Nemzeti Sport által megszólaltatott Rieb nem válaszolt, mondván: „Nem akarok pontos öszszegekről beszélni...” (A Népszabadság érdeklődését Rieb –két héten át – ugyancsak azzal utasította el, hogy nem tud mit mondani.)

Kovács – akinek 2009 áprilisa óta – immár hivatalból van rálátása a klub (bel)ügyeire, a tranzakciókat tekintve „oda-vissza” szolgálta az általa vezérigazgatóként jegyzett busztársaság, az Orangeways és a Ferencváros érdekeit. A cég –támogatói minőségét tekintve sajátos módon – 25 millió forintos kölcsönt kapott az egylettől; ezt az összeget határidőn túl, de visszafizette, ám a klubtól különálló futball zrt.-nek továbbra is hasonló nagyságrenddel adós. Ez a tartozás „nem lejárt”; tudomásunk szerint a moratórium januárig érvényes.

Kérdés viszont, hogy a nagyban gondolkodó Kovács mire alapozza a klub felfuttatását: a pénzkiáramlási tendencián túl vállalata 2008-ban 391 millió, 2009-ben 253 millió forintos mérleg szerinti veszteséggel zárt, ami még akkor is elgondolkodtató, ha tudjuk, hogy az idén már szerény eredményt ér el.

A pénzre, fejlesztésre váró klubnál – ha a „maradék” alig 200 millió hasonló ütemben fogy – alighanem a politikai vonal erősödésében reménykedhetnek inkább. Eleddig Kocsis Máté józsefvárosi fideszes polgármester mozgósította magát, amennyiben – mint megírtuk – jégkorongcsarnok-építés címén ingyen bocsátja az FTC rendelkezésére az Orczy-kertet. (Az már más kérdés, hogy egy hokiaréna üzemeltetése és fenntartása nem kis pénz...) Az elnökségbe frissen bekerült másik fideszes potentát, Kubatov Gábor egyelőre konkrét segítségről nem beszélt, ellenben a közgyűlésre elküldött videoüzenetének gondolata alighanem rímel az aktuális helyzetre: „Nincs pénzem, csak munkát és rendet tudok tenni.”

Elnököt választottak
Elnököt választottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.