Furcsa pénzmozgások az FTC-nél

Ahhoz képest, hogy a 2008 februárjában nyélbe ütött privatizációt sikertörténetként értékelték a Ferencvárosnál – abban a tekintetben feltétlenül, hogy a tendernyertes Esplanade a csődtől mentette meg a több mint kétmilliárd forintos adósságot felhalmozó klubot és futball-zrt.-t –, e pillanatban komoly „háttérmozgások” észlelhetők az Üllői úton.

S nem csupán azért, mert a stadionprojekt reménytelenül áll, miközben Kevin McCabe, a labdarúgócsapat tulajdonosa hiába keres társbefektetőt; hanem azért is, mert a szakosztályait tizenhat kft.-be forgató, azokban többségi tulajdonosként maradó klubnál financiális problémák jelentek meg, továbbá megkérdőjelezhető pénzmozgásokra derült fény.

A magánosítás után az egylet – adósságait letudva – 550 millió forintot kapott; korábbi nyilatkozatok szerint ez az összeg kizárólag bankban fialt volna, hogy éves kamatait a szakosztályok között oszthassák fel. Mármost – több forrásból származó információnk szerint – a félmilliárd forintnak most legföljebb a fele áll rendelkezésre. Ebben az időközben beütött világgazdasági válság okozta problémák – kevesebb szponzor, kevesebb bevétel stb. – ugyanúgy közrejátszhattak, mint a furának tetsző kifizetések és kölcsönök is. Egy birtokunkba került, 2009. április 24-i jegyzőkönyv szerint Menráth István leköszönő klubigazgatónak – szűk két év után – 20 millió forint járt, míg a szponzorként szereplő Orangeways-nek május 31-ig kellett visszafizetnie azt a 25 millió forintos kölcsönt, amelyet jegybanki alapkamatra kapott az egyesülettől.

Tóth Gábor budapesti főkapitány elvette az FTC-meccsek biztosításának hatáskörét a kerületi kapitányságtól

Az úgynevezett 550 milliós számlán ekkor mindössze 98 millió forint volt; a Budapest Banknál 360 millió „pihent” (11 százalékos kamatra); a folyószámlán 6,5 milliót, a pénztárban pedig 400 ezer forintot találtak. További „leltári” elemként a zrt.-től – nem részletezett módon – 6 millió forint állt a klubnál; Áfa-visszaigénylésből az elöljárók 10 milliót vártak, míg a birkózószakosztály két tagjának 5,7 milliót kellett utalni. Az akkori összesítés már csak 505 millióra jött ki (plusz a befolyó kamat).

Hogy a direktornak miért járt ekkora pénz, azt nem tudtuk meg; miként az Orangeways 25 milliójáról is nagy a hallgatás. A buszcégnek kölcsönzött összeg amiatt is érdekes, mert ritka eset, ha egy szponzor kér pénzt a dotált egyesülettől; illetve, mert az FTC keddi közgyűlésén e társaság vezetőjét, Kovács Miklóst újraválasztották a klub elnöki posztján. Az Orangewayszel kapcsolatban ráadásul további „titkok” is akadnak: úgy tudjuk, a vállalat a klubtól különálló futball-zrt.-nek is tartozik 20 millió forinttal, amelyet tizennyolc havi részletben törlesztene.

A cégnek – főszponzorként – kiemelt szerepe van a jégkorongrészlegben is, ahol napi gondokkal küzdenek: e hónapban például jelentős késéssel utalták el a (fele) fizetéseket. Ez amiatt is figyelemreméltó körülmény, mert az egylet vezetői 100 millió forintos saját forrásból épülő jégcsarnokot vizionáltak előbb a Népligetbe, majd a Telepy utcai sportiskolába. Utóbbi igazgatója egyébként – pontokba szedve aggályait – határozottan tiltakozott a létesítmény udvarra telepítése ellen. Pillanatnyilag Kocsis Máté frissen megválasztott alelnök, józsefvárosi polgármester lendítene a projekten, ingyen bocsátva az FTC rendelkezésére az új, kijelölt helyszínt: az Orczy-kertet. Hogy a csarnokra aktuálisan van-e fedezet, arra nem kaptunk választ, de ha igaz Kovács, illetve Rieb György exelnök, jelenlegi elnökségi tag korábbi kijelentése az önrészről, akkor nyilván hipp-hopp fölhúzható a könynyűszerkezetes aréna.

A nem könnyű helyzetet jellemzi, hogy Springer Miklóst, a klubalapító unokáját, elnökségi tagot – amint azt több forrásunk állítja – afféle küldöttségbe menesztették a futballstadion elmaradó felújítása/építése okán esedékes kötbérért/kamatért, noha a felek előbb 2012-re, majd 2014-re kiterjesztett moratóriumban állapodtak meg. (A privatizációs tender szerint az Esplanade 2008-ban vállalta, hogy két éven belül, minimum 1,2 milliárd forintért új arénát épít.) Akárhogy is: ha nem lesz új/felújított aréna – a régi fenntartása évi 200–300 millió forintot emészt fel; az összeget a futball-zrt. állja –, akkor a „félretett” 1,2 milliárd forint négy év múlva a klubhoz kerül.

Akkor jár le egyébként – miután Kovács ennyi időre „kért” mandátumot – a kedden megválasztott, új elnökség megbizatása is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.