Napsugaras Dánia

Az első kettő találkozik ma este a Bajnokok Ligája D csoportjában. Hogy a lebilincselő – és legutóbb a Sevilla ellen (5-0) is futballművészeti bemutatót tartó –Barcelona az élen áll, az a legkevésbé sem meglepő. Annál inkább váratlan az FC Köbenhavn jelenlegi második helye, amely felrúgja az idehaza oly gyakran hangoztatott „szabályt”, mely szerint a büdzsé határozza meg a labdarúgás minőségét.

Rendben, a két (összesen 22-szeres bajnok) koppenhágai klub fúziójából 1992-ben létrejött FCK nem a legszegényebb „rokon”, és 2-0-ás barcelonai veresége alkalmával nyolc légióst vonultatott fel, de csak a vájt fülűek hallottak eddig a svéd Wilandról, Antonssonról,Wendtről és Peter Larssonról, a cseh Pospechről, a szenegáli N’Doyéről, valamint a brazil Claudemirről és Cesar Santinról. A keret leghíresebb futballistája a nyolcvanszoros dán válogatott Jesper Grönkjaer, és Európában jól cseng a norvég edző, Stale Solbakken neve is, hiszen a tréner 58-szor szerepelt hazája nemzeti együttesében.

Az FCK-nak két selejtezőkörön kellett túljutnia ahhoz, hogy Bajnokok Ligája-részvevő legyen, és a BATE Boriszovval, illetve a Rosenborggal szemben sikerrel is járt. (Még véletlenül se legyintsünk: a fehérorosz BATE az Európa Ligában úgy vezeti – hét ponttal, veretlenül – az E csoportot, hogy 2-2-t ért el a Dinamo Kijev vendégeként, majd 4-1-re verte az Alkmaart.) Ám az UEFA klubranglistáján a 42. helyet elfoglaló Köbenhavnnek ez csupán bemelegítés volt, mivel a BL-ben legyőzte a Rubin Kazanyt, aztán – Athénban – a Panathinaikoszt.

A gárdának tehát van már hat pontja, és ez nem először fordul elő, hiszen 2007-ben hetet szerzett abban a négyesben, melynek további három tagja a Manchester United, a Celtic és a Benfi ca volt. Pályaválasztóként akkor veretlen maradt, és (minimum) erre törekszik most is, mert játékosai egyremásra hangoztatják: a Parken stadionban a Barcát is szeretnék megállítani. A 42 ezer nézőt befogadó arénában a Lyngby elleni meccsen 14 263 néző volt, de ma este teltház-közeli látogatottságot várnak, és szenzációra készülnek...

Az eredményt illetően nagy valószínűséggel hiába. A százötvenedik BL-fellépése előtt álló Barcelona olyan különleges kvalitású csapat, hogy helyet követel magának a futballtörténet korszakos együttesei között, és – túl a taktikaitechnikai tökélyen – módfelett kiegyensúlyozott is. A két klub lehetőségei közti különbséget (egyebek mellett) jelzi, hogy a koppenhágaiak Cesar Santin felépülésének örülnek, míg a katalánok annak: a Sevilla-mérkőzésen kisebb sérülést szenvedő Xavi játszhat.

Bármi történik, a koppenhágai gárdát fölösleges lesz azzal vigasztalni, hogy „ezután már csak a bajnokságra kell koncentrálnia”. Elvégre a második helyre még befuthat; mármint a BL-csoportban, mert hazájában veretlenül vezet. A Lyngby felülmúlása volt a tizenkettedik győzelme a szezonban (két döntetlen mellett), azaz az ötmilliós Dániában úgy zajlik minden, mint Európában: őszi–tavaszi rendszerben futballoznak a csapatok. Ott senkit sem gyötör afféle rémlátomás, hogy át kellene állni a tavaszi–őszi szisztémára. Igaz, arrafelé mindig ragyogó az idő, egész évben hét ágra süt a nap...

Bajnokok Ligája

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, NEGYEDIK FORDULÓ

KEDD

A csoport: Tottenham–Internazionale (TV2, 20.45), Werder Bremen–Twente.

Az állás: 1. Inter 7 pont, 2. Tottenham 4, 3. Twente 2 (4-7), 4. Werder Bremen 2 (3-7).

B csoport: Hapoel Tel Aviv–Schalke, Benfica–Lyon. Az állás: 1. Lyon 9, 2. Schalke 6, 3. Benfica 3, 4. Hapoel 0.

C csoport: Bursaspor–Manchester United, Valencia–Glasgow Rangers.

Az állás: 1. Manchester 7, 2. Rangers 5, 3. Valencia 4, 4. Bursaspor 0.

D csoport: Rubin Kazany–Panathinaikosz, FC Köbenhavn–Barcelona.

Az állás: 1. Barcelona 7, 2. Köbenhavn 6, 3. Kazany 2, 4. Panathinaikosz 1.

Megszokott pillanatkép: Barca-gólöröm
Megszokott pillanatkép: Barca-gólöröm
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.