Holtponton a ferencvárosi futballprojekt

Továbbra sincs befektetőjelöltje a Ferencváros labdarúgócsapatának, és egyre valószínűbb, hogy – legalábbis rövid távon – a stadionprojektből sem lesz semmi. Interjú Gerstl Alexanderrel, az FTC együttesét működtető zrt. vezetőjével.

– Van-e konkrétum a Kevin McCabe–Tarlós István-randevú ügyében?

– Nincs.

– Beszámolók szerint a főpolgármester segít befektetőpartnert találni a futballcsapathoz. Milyen apropóból? Hogyan?

– A találkozón, amelyen a felek kedélyesen elbeszélgettek egymással, Tarlós úr felajánlotta: beszél egy-két, a gazdasági életben szereplő ismerősével, barátjával a Ferencváros ügyének előmozdítása érdekében. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek a – nevezzük így – szondázások baráti alapon történnek: Tarlós István nagy rajongója a klubnak, ugyanakkor hivatalvezető. A fővárosban öt első osztályú klub működik, nem az a helyzet, mint a debreceni vagy más vidéki önkormányzatnál, ahol egyetlen nagy klub igényel forrásokat.

– Úgy fest tehát, „önerőből” egyelőre képtelenek befektetőt vagy befektetőtársat találni a Kevin McCabe érdekeltségéhez tartozó futballcsapathoz. Mi ennek az oka?

– Rosszul fogalmazta meg a kérdést: önerőből magyar befektetőtársat vagyunk képtelenek találni. Tény: hazai cégek, szponzorok e pillanatban nem állnak sorban azért, hogy pénzzel, dotációval, bármivel segítsék a Ferencvárost. Pedig Kevin már korábban is többször említette, hogy az FTC hungarikum, ilyeténképpen az lenne az ideális, ha idővel részben vagy akár egészben magyar tulajdonosa lenne.

– Ha találnának hazai befektetőt, McCabe elhagyná a csapatot?

– Ő leginkább társtulajdonosi szerkezetben gondolkodik. Ha végképp elakad az itthoni vonal, külföldi befektetőtársat hoz.

– Berki Krisztián, a zrt. volt vezérigazgatója így nyilatkozott a Borsnak: „El kell ismernem, McCabe-et alapvetően az ingatlanterület érdekelte, de a válság miatt ő is óvatosabb lett, s már nem akarja önerőből finanszírozni a Fradit.” Áll-e ez a megállapítás?

– Bizonyos emberek nyilatkozataira nem reflektálnék. Ugyanakkor nem titok, hogy Kevin szakmája az ingatlan, szívügye a futball, vagyis a Ferencváros „duplán” érdekes a számára. De ez így van, mondjuk, a kínai befektetéseivel is.

– Évente mennyit áldoz McCabe a Ferencvárosra?

– Átlagban havi százmillió forintot. Ebben a stadionfenntartásra fordított összeg ugyanúgy benne van,mint a biztonsági szolgálat vagy a titkárnő bére.

– Pillanatnyilag nincs vezetése a kisebbségi, de bizonyos kérdésekben megkerülhetetlen tulajdonosnak, az egyesületnek, mivel Kovács Miklós elnökkel az élen a közelmúltban mindenki lemondott: mekkora gondot jelent ez a tárgyalásokon?

– Semekkorát, már csak azért sem, mert az legenda, hogy az egyesületnek tényleges beleszólása lenne az ügyekbe; mind össze annyi a jogosítványa, amennyi egy ötszázalékos részvényesnek jár. Egyetlen kötelezettségünk van, amelyben mindenképpen egyeztetnünk kell: a stadion átépítése vagy felújítása.

– Vétójoga azért van...

– Hogyne: ha például lila-fehérre szeretnénk változtatni a színünket, akkor azt megtorpedózhatná, de ilyesmi, persze, föl sem vetődik.

– A futballcsapatot támogató Orangeways kapcsán viszont megkerülhetetlen Kovács Miklós személye. Az általa vezetett cég ugyanis kilépett a futballcsapat támogatóinak köréből, rá adá sul időközben napvilágra került egy olyan, legalábbis furcsa tranzakció, amelynek keretében a busztársaság hitelt kapott az FTC-től.

– Noha láttam az erről szóló papírt, ez az ügy csak a vállalatra és a klubra tartozik. Ami ránk, az az, hogy az Orangeways valóban kilépett tőlünk, de rövid idő múltán visszatért, emiatt mindössze egy buszt kellett rendelnem más cégtől. Januárig a zrt.-vel szemben nincs lejárt fizetési kötelezettsége a cégnek; hogy utána lesz-e, azt értelemszerűen most nem tudom megmondani.

– A Blikk szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója lehet a klub új elnöke, ekként a futballcsapat említett kisrészvényeinek „őre”. Miként kommentálja ezt a hírt?

– Minden olyan emberre szükség van, aki segíteni tud. Úgy gondolom, Kubatov úr ilyen ember.

– Továbbra is áll a stadionprojekt. Lesz ebből valami?

– Persze, ám a kérdés összetettebb. Egyrészt: Kevin McCabe amondó, hogy akkor lesz új stadion, ha a válság sújtotta gazdasági élet ezt lehetővé teszi. A világon megannyi projekt áll, és ez különösen igaz Magyarországra is. Másrészt: az építkezésengedélyeztetési-eljárást totálisan elölről kellene elkezdeni, mivel azt az illetékes hivatal visszautalta első fokra.

– Még az is lehet, hogy nem lesz új stadion?

– Minden benne van a pakliban: elképzelhető a felújítás és ugyanígy egy új létesítmény építése is. Az engedélyeztetés sok munkával jár, és újra nekiszaladni rengeteg energiát emésztene föl... Mindazonáltal azon is el kell gondolkodni, szükség van-e vadonatúj létesítményre. Amikor ugyanis ingyenessé tettük a belépést a Győr elleni mérkőzésünkre, akkor a huszonhárom-huszonnégyezer regisztrált szurkolónk közül csupán hétezer élt a lehetőséggel. Ezek után okkal vetődhet fel: miért is, kinek is kellene huszonötezres aréna?

Üllői úti csendélet...
Üllői úti csendélet...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.