Nem a labdát nézik

Gerhard Mayer-Vorfelder, a német szövetség korábbi elnöke arra biztatja a FIFA-t: halassza el a 2018-as és a 2022-es világbajnokság helyszínét kijelölő döntést.

A sportvezető a voksolással kapcsolatban felvetődött korrupciógyanú miatt inti óvatosságra a szervezetet. „Amíg nem tisztázódik minden, el kell halasztani a határozatot. Olyan ügyekről van szó, amelyeket nem lehet négy hét alatt kivizsgálni.” – szögezte le Mayer-Vorfelder. A FIFA egyelőre nem nyilatkozott a felvetéssel kapcsolatban, ellenben a szervezet etikai bizottsága korábban harminc napra felfüggesztette a nigériai Amos Adamu és Reynald Temarii tagságát; a „vádlottak” – a gyanú szerint – kenőpénzt kértek szavazatukért cserébe. Az afrikai elöljáró 570 ezer euró ellenében garantálta volna voksát az Egyesült Államoknak, míg a FIFA tahiti nemzetiségű alelnöke 1,6 millió eurónak megfelelő összeget igényelt értékes támogatásáért. A szervezet december 2-án, Zürichben dönt az említett világbajnokságok házigazdájáról, ha csak addig nem kell visszavonulót fújnia. A nemzetközi szövetséget érintő botrány ugyanis tovább dagad: a Kicker című futballmagazin leleplező riportot publikált a FIFA-licences menedzserek vizsgájáról. A lap riporterei 2000 eurót fi zettek egy ismeretlen személynek, aki cserébe tizenöt helyes válasszal kínálta meg őket néhány órával a húszkérdéses megméretés előtt. A próbálkozóknak tizennégy felvetésre kell helyesen felelniük ahhoz, hogy sikerrel teljesítsék a tesztet, és megkezdhessék tevékenységüket...

Hab a tortán: az UEFA a nagy testvérhez hasonló vádakkal szembesül. Szpirosz Marangosz ciprusi sportfunkcionárius állítólag bizonyítékokkal és tanúkkal tudja igazolni állítását, amely szerint az európai szövetség öt magas rangú tisztviselője összesen tizenegy millió eurót kapott azért, hogy a lengyel–ukrán kandidatúrát támogassa a 2012-es Eb helyszínéről szóló döntésnél.

Botorság lenne azt állítani, hogy a sportág vezetői kitűnőre vizsgáznak válságmenedzselésből. Jellemző, hogy Michel Platini, az UEFA első embere még vizsgálatot sem indított az ügyben. Ugyanakkor nem árt megjegyezni: a bőkezű szponzorok juttatásai nélkülözhetetlenek a működéshez. Első lépésben a FIFA mecénásainak egyike, az ismert japán elektronikai cég nemes egyszerűséggel elhatárolódott a szervezettől. Toby Shaw, a vállalat futballszponzorációért felelős igazgatója leszögezte: „Mi nem a FIFA, hanem a világbajnokság partnerei vagyunk.” A cég kontraktusa a 2014-es torna után lejár, és a direktor nyilatkozatának fényében közel sem biztos a szerződés meghosszabbítása.

Ha mindez még nem lenne elég, akkor nem árt felidézni, hogy a vádhatóság nagyszabású perben keresi a futballtörténelem legnagyobb fogadási csalásának felelőseit. Sőt az UEFA is kiemelt figyelmet fordít a gyanús találkozók kivizsgálására.

Mindössze egyetlen probléma akad: kissé visszatetsző, ha olyan szervezet követel fair playt, amely közel sem biztos, hogy tisztán játszik.

Fent a kezek. Joseph Blatter, a FIFA elnöke tájékoztatja a sajtót
Fent a kezek. Joseph Blatter, a FIFA elnöke tájékoztatja a sajtót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.