Pető Péter: Bulimpia

A hír megnyugtató: rendbontások nélkül kezdődött el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testületének ülése Acapulcóban.

Az eseményt övező médiafigyelem messzemenően indokoltnak tetszett annak vakító fényében, hogy a grémium fajsúlyos döntésekre készült a rendezvényen. Egyébiránt a konferencia helyszíne semmiképpen sem méltó az esemény rangjához: a részvevőknek a már-már kibírhatatlanul forró mexikói városba kellett utazniuk, miután a kitűnő kaukázusi környezetben épült déloszétiai hotelekben, vagy a ruandai Kigali szállodáiban bizonyára nem akadt számukra hely.

Tagadhatatlan, hogy a kényszerhelyszínnek is akadnak előnyei. A szálloda kertjében található tizennyolc lyukú golfpálya megkönnyíti a döntést az olyan jellegű kérdésekben, hogy helyet kapjon-e a női síugrás a téli játékok programjában. Döntés egyelőre nem született, viszont egyéb ügyek is fókuszba kerültek az összejövetelen. A Srí Lanka-i tagszervezet például amellett érvelt, hogy az olimpiai eszme jegyében fogant környezetvédelmi ideák védelmében száműzzék a tűzijátékot az ötkarikás versenyek nyitó- és záróünnepségéről, ellenben a jövőben lézershow szórakoztassa a megjelenteket. A magasztos értékek iránt végletekig elkötelezett testület alighanem közfelkiáltással fogadta el az indítványt, hiszen korábban már az egészséges táplálkozás úttörőjeként, a rendszeres testmozgás propagálójaként elhíresült hamburgeres céggel is dollármilliós szponzori szerződést kötött, minek köszönhetően a zsírtól és olajtól csöpögő M betű minden ötkarikás rendezvényen föltűnik.

A föntiekben részletezett indítványok eltörpülnek az elöljárói korhatárt érintő, reformértékű javaslat mellett. A felvetés komplex, így végleges válasz még nem született, ám Mexikóban már előkészítették a világ ifjúsága által olyanynyira várt igent. Amint az köztudott, a NOB tagjai csupán nyolcvanéves korukig szolgálhatják a mozgalmat. Csakhogy a mexikói Mario Vazquez Rana már a hetvennyolcadikat tapossa, de mivel – saját bevallása szerint – alig hatvannak érzi magát, kötelességének tekinti, hogy tovább szolgálja az eszmét. E megható önfeláldozás nyomán nyilván könny szökik a kor- és kartársak szemébe, így kevéssé valószínű, hogy lenne szívük szűk kétévtizednyi tagság után csak úgy kilökni őt a grémiumból.

Afelől pedig kétségünk sem lehet, hogy a mozgalmárok bírják az erőltetett tempót: a feszített, aroma- és hidroterápiával spékelt acapulcói munkamenet dacára minden reggel szakítottak időt arra, hogy – az ajánlás szerint tíz percig – pózoljanak a fotósoknak.

Legalább a család is megnézheti a buliról készült képeket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.