Mit keresel itt? Magyar és szlovák pénztárcákban is kutakodtunk

Örökzöld témát jelent a futballisták keresete: egy-egy átigazolás vagy fizetésemelés kapcsán összehasonlító tanulmányok sora születik a piac fenntarthatóságáról, illetve a minőség-mennyiség viszonylatáról. Az utóbbi két hétben Wayne Rooney „igénye” állította a középpontba a kérdést; ennek nyomán a Népszabadság munkatársai szétnéztek idehaza és a nagyvilágban. Külföldről többet megtudhattunk...

ANGLIA. Soha annyi szó nem esett Premiership-játékosok fi zetéséről, mint mostanság, amikor a legfőbb téma Wayne Rooney kapzsisága volt – jelenti londoni tudósítónk, R. Hahn Veronika. A Manchester United sztárja heti 90 ezer fontos (csaknem 30 millió forintos) alapfizetését „emeltette” hozzávetőleg a duplájára.

Az idén az élvonalbeli futballisták éves alapfizetése átlagban 1,46 millió font, amelyhez teljesítménytől függő prémiumok járnak. Rooney mellett John Terry (Chelsea) a legjobban fizetett angol játékos: heti 160 ezer fontot tesz zsebre. A legtöbb pénzt viszont az elefántcsontparti Yaya Toure (Manchester City) veheti fel: a 27 éves középpályás a következő öt évben 55,6 millió fontot vág zsebre. Heti alapfizetése 185 ezer font, amely jövőre, az 50 százalékos adókulcs bevezetése után, 221 ezer fontra emelkedik. Reklámbevételekből, jogdíjakból további 1,65 millió font folyik be a számlájára, s minden évben 83 ezer font „extrára” számíthat, ha a City eljut a Bajnokok Ligája főtáblájára. A BL-trófea megszerzése további 412 ezer fontot érne...

Minden nagyvonalúsága mel lett a Premiership csak a negyedik legbőkezűbb liga a világon. Az említett évi 1,46 millió font eltörpül az északamerikai kosárlabda-bajnokság 2,62 millió fontos átlagfizetése mellett.

OLASZORSZÁG.Zlatan Ibrahi movic, a Barcelonától a Milanhoz csábított svéd klasszis vezeti Itáliában a legjobban kereső labdarúgók rangsorát: fizetése évadonként kilencmillió euró, azaz csaknem 2,5 milliárd forint – írja római tudósítónk, Sárközy Júlia. Az élvonal „legszegényebb” játékosai évi bruttó 150 ezer eurót visznek haza: ez hozzávetőleg az olasz tartományok egészségügyi rendszerét vezető menedzserek bérének felel meg, de ennyi az olasz parlamenti képviselők esztendőnkénti alapkeresete vagy éppen a közszolgálati televízió, a RAI főszerkesztőinek járandósága is. A La Gazzetta dello Sport című tekintélyes napilap szeptemberben közzétett adatai szerint az első osztály klubjai évadonként összesen 802,5 millió eurót költenek a játékosokra.

A tízes lista első három helyezettje külföldi és csatár: Ibrahimovicot a kameruni Samuel Eto’o (Internazionale) nyolc-, a brazil Ronaldinho (Milan) hét és félmillióval követi. A lista első olasz játékosa a negyedik, Andrea Pirlo (Milan): a középpályásnak hatmilliót utalnak.

Prémiumot gólokért is osztanak. A legmagasabbat a Napolihoz érkezett Edinson Cavani kaphatja: ha az uruguayi játékos húsz találatot szerez, akkor 200 ezer euró plusz üti a markát, harminc „dugónál” pedig további százezret vehet fel.

SZLOVÁKIA. „A háromszáz szlovákiai élvonalbeli játékos közül húsz-huszonöt keres anynyit, amennyiből megalapozhatja a jövőjét. Mintegy százötvennek jóval a hazai átlagon felüli az életszínvonala, a többiek viszont örülhetnek, ha a szerény alapfizetéseiken kívül olykor pontpénzekhez is jutnak” – nyilatkozta Milan Lesicky ismertfutballszakember, aki a csehszlovák válogatott szövetségi kapitánya és számos klubcsapat edzője volt. Hozzátette: mostanság a pozsonyi Slovan és a Bajnokok Ligája főtábláján szereplő zsolnai MSK játékosait fi zetik a legjobban – tájékoztat pozsonyi tudósítónk, Szilvássy József.

Miklós Béla, a Slovan Bratislava igazgatótanácsának tagja, a Sportprogress marketingcég társtulajdonosa nem titkolózott: „Ivan Kmotrik, csapatunk csallóközi gyökerű,milliárdos tulajdonosa – aki először a pozsony-ligetfalui Artmedia csapatát repítette a BL csoportkörébe – legjobb játékosainknak évi 180–200 ezer eurót, vagyis 50–55 millió forintnyi összeget fizet. A rendszeresen pályára lépők mintegy 100 ezret keresnek, a többi kerettag pedig legfeljebb 80 ezer euróhoz jut, a pontpénzekkel és más juttatásokkal együtt.”

A rimaszombati származású, magyarul is jól beszélő Jozef Antosík milliókat költött az MSK Zilina stadionjának és edzőpályáinak korszerűsítésére. Bevételeinek egy része játékosok eladásából származik, másik része pedig a BL-ből folyik be. „Játékosaim talán majd az idén keresnek annyit, mint a Slovan futballistái” – említette lapunknak a nagyvállalkozó. A két topklub hivatalos évi költségvetése négymillió euró.

A kisebbek közül a Spartak Trnava legjobbjai 100 ezer euró körül keresnek, a többi első ligás együttesnél örülnek a 60–80 ezres juttatásnak is.

MAGYARORSZÁG. Az előbbiekkel ellentétben pénzügyekben (is) nagy a homály az NB I köreiben. A klubok illetékesei elvétve sem beszélnek fizetésekről, prémiumokról, átigazolási díjakról, a legtöbbször „súgott” információk alapján megjelenő összegeket pedig túlzónak, találgatásnak minősítik. Miután az egyletek gazdasági társasági formában működnek, okkal mondhatják, hogy financiális kérdésekről nem nyilatkoznak; nem egy esetben viszont éppen a tisztánlátás elkerülése az érdekük. Anno megesett, hogy egy több jogcímre bontott átigazolási pénzt firtatva az együttes igazgatója azt mondta kollégánknak: „Nem képzeled, hogy megmondom, mennyiért vettük E...yt! Ha leírnád, másnap már a fiókunkban kutakodna az APEH!” Noha a kilencvenes évekbeli átmenet után több csapat is igyekszik profin intézni anyagi jellegű ügymeneteit, „nyitásról” továbbra sincs szó, sőt. Munkatársunk, Murányi András két hete hivatalos levelet küldött az élvonalbeli klubok elöljáróinak, s a 16 együttestől 13 még csak nem is válaszolt.

Két kérdésünk volt a klubvezetőkhöz: „1. pontosan hány forintot (eurót) tesz ki önöknél az első csapat keretéhez tartozó, rendszeres élvonalbeli játéklehetőséghez jutó futballisták havi bruttó átlagkeresete?; 2. pontosan hány forintot (eurót) tesz ki önöknél az úgynevezett pontpénz (pontokért járó prémium)?”. Levelünkben az adatokkal kapcsolatban természetesenmegejtettük a „...ha Önöknek nem okoz gondot” fordulatot.

Hogy a közeget jellemzi-e az a tény, miszerint az MTK-n, a Siófokon és a Szolnokon kívül más egyesület nem reagált, abba most ne menjünk bele. MindenesetreFerencz Gábor szolnoki vezető nem csupán válaszolt, hanem tudatta is az összegeket (a Hungária körútról és a Balaton partjáról udvarias hangú elutasítás érkezett). Eszerint a Tisza-parti társulatnál a havi alapfizetés bruttó 400 ezer forint (áfa nélkül), ehhez jön prémium ként 20 000 forint pontonként. Ha a Szolnok bennmarad – az elöljárók számítása szerint ez 36 szerzett pont esetén valósulhat meg –, akkor egy játékos a fizetése mellett körülbelül 120 000 forint prémiumot vehet föl egy hónapban. Tehát – amennyiben valóra válik a terv – a szolnoki labdarúgók havi bruttó átlagkeresete 520 000 forint.

Nem tudjuk, hogy viszonyítási alap-e, mindazonáltal tény: az újonc Szolnok 8 ponttal a 15. helyen áll az NB I-ben.

Szép város Kolozsvár...

Pászkány Árpád, a Bajnokok Ligája-főtáblás román CFR Cluj tulajdonosa a Sport TV-nek adott minapi interjújában kendőzetlenül beszélt a kolozsvári klub pénzügyeiről, így játékosai fizetéséről: „A fix éves bérek 250 ezer és 720 ezer euró (nagyjából 70 millió és 200 millió forint) között mozognak. Erre jönnek a meccsprémiumok, aztán az esetleges bajnoki címért, kupagyőzelemért, továbbá a nemzetközi porondon szerzett pontokért járó extra juttatások” – nyilatkozta az üzletember.

Rooney: úton a gazdagság felé
Rooney: úton a gazdagság felé
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.