Kiadták az útját

Párizsban a megszokott ceremónia keretében, ám kicsit fagyos hangulatban ismertették a 2011-es, sorrendben 98. francia körverseny útvonalát.

A jövő évi Tour egyébként a legkevésbé sem lesz körverseny, sokkal inkább keresztül-kasul szeli majd át az országot. A mezőny a nyugat-franciaországi La Barre-de-Montsból rajtol július 2-án, hogy 3471 kilométer megtétele után, július 24-én a hagyományoknak megfelelően a párizsi Champs-Élysées-n érjen célba. A Tour de France az elmúlt esztendőkben sűrűn ruccant át külhonba; ezúttal csupán egy rövidke olaszországi kitérő lesz. A szokásoknak megfelelően huszonegy szakaszt kell legyűrniük a bringásoknak, és a két pihenőnap is megmaradt.

Miután az ország közepe is az útvonal része, tizenöt új város köszöntheti rajt-, illetve célállomásként a vándorcirkuszt. Nem maradnak el az embert próbáló hegyi szakaszok sem, amelyekből hatot rendeznek; négynek a célja is a „fellegekben” lesz: kettőnek a Pireneusokban, kettőnek az Alpokban. A legrövidebb, mindössze 23 kilométeres szakasz a csapatidőfutam, a leghosszabb pedig a 6. etap lesz a maga 226 kilométerével.

A szokásosnál fagyosabb hangulat egyébként annak volt köszönhető, hogy a ceremóniától távolmaradt a 2007-es, 2009-es és 2010-es bajnok Alberto Contador. Nyomós oka volt a spanyol hiányzásának: doppingeljárás folyik ellene, történetesen a legutóbbi győzelmének tisztaságát vitatják az arra illetékesek.

A szervezők 3,2 millió eurót osztanak szét a részvevők között – igazán van mit honorálni –, a győztes 450 ezerrel gazdagodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.