Szavazateladó bizottság?

A The Sunday Times riporterei amerikai vállalatok lobbistáinak adták ki magukat a FIFA végrehajtó bizottságának tagjai előtt, akik közül ketten érzékeltették: tekintélyes összeg ellenében támogatnák az Egyesült Államok pályázatát a 2018-as futball-vbre.

Az angliai lap két tényfeltáró újságírója Amos Adamuról, a Nyugat-afrikai Szövetség nigériai elnökéről és Reynald Tamariiról, az Óceániai Konföderáció vezetőjéről állítja, hogy több százezer dolláros fejlesztések ellenében készek lettek volna támogatni a észak-amerikai kandidatúrát.

Az újságírók videofelvétellel igazolják, hogy Adamu arra a kérdésre, egy „privát projekt” befolyásolná-e abban, hogy melyik ország jelentkezését támogatja, egyértelműen azt felelte, „ha valaki kész befektetni az ügybe, nyilván azért teszi, mert meg akarja szerezni a szavazatot”. A végrehajtó bizottság egy korábbi tagja arról informálta a riportereket: „Angliának minden feltétele megvan arra, hogy megrendezze a világbajnokságot, de köztudott, hogy nem hajlandó ennek érdekében megállapodásokat kötni… Ez szomorú, de igaz.” A vasárnapi lap munkatársainak összesen hat volt és jelenlegi FIFA-tisztviselő ajánlotta fel, hogy támogatja a világbajnoki jelentkezést bizonyos ellenszolgáltatás fejében.

A huszonnégy tagú végrehajtó grémium hét hét múlva dönt – titkos szavazás keretében – a 2018-as és a 2022-es vb rendezési jogáról. A FIFA közleménye leszögezi: a szervezet az etikai bizottság bevonásával eddig is szorosan követte az elbírálási folyamat tisztességét, most pedig alapos áttekintésre bekérte az üggyel kapcsolatos valamennyi dokumentumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.