Már a svájci sem olyan pontos

Jürgen Melzer megtette azt a szívességet Roger Federernek, hogy elbúcsúztatta Rafael Nadalt, ám a svájci képtelen volt élni a lehetőséggel: a sanghaji torna döntőjében egészen simán kikapott Andy Murray-től (6:3, 6:2). A sportág koronázatlan királya már nem a régi, ezt a vasárnapi fináléban is „igazolta”.

A skót tulajdonképpen nem csinált semmit, „mind össze” visszalapátolta a labdákat, aztán, amikor nagyon kellett, váratlan megoldásokkal lepte meg elképesztően sokat hibázó ellenfelét. Federert nem szokták 85 perc alatt elintézni, ezúttal ezt a szégyent is megélte. A skót a játék minden elemében vetélytársa fölé nőtt: négyszer (!) is elvette ellenfele adogatójátékát, ő maga viszont egyetlen szervagémet sem bukott, pedig Federernek hat bréklehetősége is volt. A harminc ki nem kényszerített hiba is jelzi, hogy az egykori világelső csupán árnyéka önmagának.

Nadal korai búcsúja okán amúgy ismét fellángolt a vita a versenynaptár zsúfoltságáról.

Tény, hogy a spanyol rá nem jellemző tompa játékkal kapott ki osztrák ellenfelétől, és nem kevesen akadnak, akik szerint ez azért történhetett meg, mert túl sok mérkőzést játszott az idén. Nos, Nadalnak a sanghaji volt ebben az esztendőben a 16. versenye és a 76. (!) fellépése. Nyert hét tornát – köztük három Grand Slam-erőpróbát –, nem csoda hát, ha a végére elfáradt. Mindössze huszonnégy éves, és máris lejátszott 568 mérkőzést; Melzertől elszenvedett veresége történetesen éppen a századik volt...

Nadalnak nemcsak azért van szava a sportágban, mert ő a világelső, hanem azért is, mert –a jelenleg második Novak Djokoviccsal együtt – vezeti a játékosok tanácsát, így szava van döntési kérdésekben. Felvetésükre amúgy még pénteken reagált a férfi profi teniszezőket tömörítő ATP szóvivője, aki megígérte, megvizsgálják a versenynaptárt, hiszen szerintük is a játékosok egészsége a legfontosabb. Több időt kell hagyni a pihenésre és a megfelelő felkészülésre, ugyanakkor nyomatékosította, hogy a jövő évi műsor már végleges, legkorábban a 2012-es idényben lehet változtatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.