Finom kis kaszinó

Az „európai futball legnagyobb bundabotrányának” nevezik azt a határokon átnyúló csalássorozatot, amelynek ügyében a bochumi tartományi bíróság előtt tegnap megkezdődött az első büntetőper.

A labdarúgókat és a játékosokat több országban megvesztegető négy vádlottat az ügyészség üzletszerűen és csoportosan elkövetett csalásokkal vádolja.

A vád szerint a négy személy harmincegy – többségében alacsonyabb osztályú – mérkőzést manipulált Németországban, Belgiumban, Svájcban, Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban. Üzelmeik révén mintegy 1,6 millió eurós sportfogadási nyereményre tettek szert, miközben a futballisták és a bírók megkenésére körülbelül 400 ezer eurót költöttek. A vádlottakat akár tízéves szabadságvesztésre ítélhetik, igaz, a per szerdai nyitányán ügyvédeik az eljárás beszüntetését indítványozták.

Amint arról beszámoltunk, Németországban 2009 novemberében egy országos razzia keretében tizenöt embert tartóztattak le a – sokak által csak a jéghegy csúcsának tartott – legnagyobb európai bundabotrány keretében. A német hatóságok látókörébe hozzávetőleg 270 gyanús mérkőzés került, ezekre a meccsekre 12 millió euró értékben fogadtak, s 7,5 millió euró nyereményt fizettek ki a „nyerteseknek”. A befolyásolt találkozók listáján van a 2009. áprilisi, 3-0-ás hazai győzelemmel végződött Újpest–Honvéd magyar bajnoki mérkőzés is.

A bochumi per elsőrendű vádlottját, Nürettin G.-t – aki részletes beismerő vallomást tett – ügyvédje egyenesen koronatanúnak nevezte. A török származású férfi osnabrücki kaszinójában a helyi VfL több játékosa rendszeres vendég volt. Marcel Schuon, a klub korábbi játékosa időközben beismerte, hogy megegyezett az őt megkereső fogadókkal a Nürnberg ellen a Bundesliga második osztályában vívott mérkőzés eredményének manipulálásában. Emiatt a Német Labdarúgó Szövetség Schuont két év kilenc hónapi eltiltással sújtotta.

Ítélet a bochumi perben október végén várható.

A tegnap kezdődött per még hetekig elhúzódhat
A tegnap kezdődött per még hetekig elhúzódhat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.