Vajon miért lőtte az égbe Herczegfalvi a 11-est?

A múlt év tavaszán rendezett Újpest–Honvéd bajnoki mérkőzés is szerepel azon találkozók között, amelyeket a tavaly novemberben kitört fogadási botrány szerdán kezdődő perének vádlottai befolyásoltak. A vád szerint a négy német férfi 38 esetben, mintegy 370 ezer euró értékben vesztegetett meg futballistákat és játékvezetőket Magyarországon, továbbá Németországban, Belgiumban, Szlovéniában, Horvátországban, Svájcban. A felvett nyereményt 1,6 millió euróra becsülik.

George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa a hír kapcsán azt mondta: „Hivatalos értesítést még nem kapott a klub, így semmit sem mondhatok az ügyről. Amint információhoz jutunk, azonnal reagálunk a fejleményekre.”

Kovács Zoltán, a lila-fehér klub sportigazgatója hasonlóképpen nyilatkozott az MTI-nek: „Ahogyan az utóbbi másfél évben, úgy most sem kapott semmilyen írásbeli megkeresést az Újpest. Ám nyitottak vagyunk az együttműködésre mindenkivel, aki ezeket az ügyeket vizsgálja.” Hozzátette: a bochumi ügyészség közleményéből nem derül ki, melyik klubot vagy játékost környékezte meg a nemzetközi fogadási maffia, esetleg van-e köze az ügyhöz a játékvezetőnek. Szerinte e lista – a jelenlegi formájában – leginkább a „hangulatkeltésre” alkalmas. Végül leszögezte: „A hivatalos értesítés megérkezéséig az Újpest játékosai és alkalmazottjai nem kívánnak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.”

Lapunk a szóban forgó találkozóról a következő főcímmel számolt be 2009. április 25-én: „Hercegfalvi: kabaré”. Az alcím ez volt: „Vakvilágba lőtt tizenegyes.” A szöveg pedig így szólt: „A kispesti Hercegfalvi – kabaréba illő módon – 1-0-nál egyméterrel mellé és kettővel fölé lőtte (!) a 11-est, így a reménytelen riválisánál amúgy is elevenebb Újpest 3-0-ra nyert az NB I 24. fordulójának nyitányán.” Hercegfalvi Zoltán néhány hónappal később a Kansas City Wizardshoz igazolt; nyilván mind a klub, mind a saját szempontjából visszautasíthatatlan ajánlatot kapott.

További – eddig nyilvánosságra hozott – magyar érintettség a fogadási skandalumban: Mészáros Norbertet 2011 végéig, míg Vukasin Polekszicset 2012. június 30-ig eltiltották, mert az UEFA szerint a Debrecen két játékosa nem tett eleget a jelentési kötelezettségének, miután a labdarúgókat megpróbálták megvesztegetni. Vizsgálják a 2009. április 17-én tartott Augsburg–Osnabrück német másodosztályú mérkőzést (3-0) is, amelyen Torghelle Sándor játszott, Szabics Imre pedig a cserepadon kapott helyet.

Az ügyészség szerint összesen 15 német másodosztályú találkozót „csaltak el” a vádlottak; ezen kívül a szlovén és a horvát első osztályból egy-egy, Svájcban hét, Belgiumban három második vonalbeli mecscset befolyásoltak. Egy Európa Liga-mérkőzés, a 2009 novemberében játszott FC Basel–CSZKA Szófia találkozó is szerepel a listán.

A Der Spiegel szerint az ügy fővádlottja az ötvenöt éves Nürettin G., aki összesen 158 meccs befolyásolásában gyanúsított. Két társa mellett a Schweinfurt egy korábbi labdarúgója, Kristian S. is a vádlottak között található, akit egy korábbi fogadási csalás ügyében 8400 euró pénzbüntetésre ítéltek.

Tavaly novemberben a bochumi államügyészség jelentette be, hogy a gyanú szerint kilenc ország – köztük Magyarország –érintett a legújabb fogadási botrányban, amelynek felgöngyölítésében kezdettől fogva közreműködik a saját vizsgálatot is folytató Európai Labdarúgó Szövetség. Az UEFA az előzetesen gyanúsnak talált több, mint negyven mérkőzés közül tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót – a többi közt a Fenerbahcse–Honvéd Európa Liga-selejtező, isztambuli mérkőzését (5-1) –, s öt klubot nevezett meg érintettként, a kispestit is beleértve.

Még nyomoznak

A németországi per kapcsán szerettük volna végre megtudni, hol tart a több hónapja tartó magyarországi nyomozás, ám a Nemzeti Nyomozó Iroda illetékesei (a nyomozás érdekeire hivatkozva) mint korábban mindig, ezúttal is elzárkóztak kérdéseink elől. Azt mondták, a megfelelő időben és módon tájékoztatják majd a közvéleményt a nemzetközi bundabotrány magyar szálai ról, eljárásuk azonban ma még épp olyan stádiumban van, amikor a nyomozás érdekeit sértené a nyilvánosság.

Az NNI gyakorlatát ismerve ez mindaddig így is marad, amíg nem lesznek gyanúsítottjaik, esetleg letartóztatások. Így jó eséllyel a németországi tudósításokból, és az ott folyó eljárásból kell majd tájékozódnunk a magyar klubok érintettségéről is.

Persze, ha a bundaügy hazai szereplői is figyelemmel kísérik a németországi pert, esetleg még az előtt kámforrá válhatnak, mielőtt itthon meggyanúsítják őket. Szóval, ha így vesszük, a német eljárás is sérti az NNI nyomozásának érdekeit, csak odáig már nem ér el a magyar rendőrség, ahogy a jelek szerint a magyarországi elkövetőkig sem. (F. Gy. A.)

ÚJPEST–HONVÉD 3-0 (1-0) 2009. április 24., Szusza Ferenc stadion, 9000 néző. Jv.: Fábián. Újpest: Balajcza – Dudics, Mijadinoszki, Pollák, Malone – Simek (Simon, 75.), Bozsics, Stokes, Tisza (Bori, 64.) – Kabát, Rajczi (Wilson, 88.).

Honvéd: Rabóczki – Vukmir (Lungu, 84.), Debreceni, Szmiljanics, Filó – Abass (Dobos, 87.), Benjamin, Hidi, Moreira – Abraham (Diego, 77.), Hercegfalvi.

Gól: Kabát (12. és 86.), Malone (50.).

 

Amikor labdára mennek...
Amikor labdára mennek...
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.