Ajax, Milan: tizenegy, múlt

A ma esti Bajnokok Ligája mérkőzések slágere az Ajax–Milan találkozó. Tizenegy (4+7) BEK-, illetve BL-győzelem, két egymás elleni döntő, plusz egy európai Szuper Kupa-döntő (amszterdami főszereplőkkel és milánói epizodistákkal)...

Micsoda múlt!

A jelen szerényebb, noha a vörös-feketék a nyári átigazolási időszak utolsó pillanataiban belehúztak szépen: szerződtették Ibrahimovicot meg Robinhót. A szép futballt imádó milánóiak már látták, amint Ronaldinho irányít, s a dirigens előtt az Alexandre Pato, Ibrahimovic, Robinho hármas bűvöl. Ám négyen együtt még egyszer sem szerepeltek a kezdő tizenegyben; legutóbb a Genoa ellen (1-0) Pato hiányzott. Amszterdamba menet pedig Adriano Galliani, a klub alelnöke kiábrándította a szurkolókat, mondván: „Ez nem a vidámpark!” Az elöljáró hozzátette, hogy a siker a fontos, nem a csillogás, viszont egyelőre se ez, se az nincs. A Milan 4-0-lal indított a Serie A-ban, de azóta négy bajnoki meccsen mindössze három gólt szerzett. Pato elsőre duplázott, ám a nyitány utáni hetek brazil „termése” nulla gól. A nyolcvanszoros válogatott Robinhót nyilvánvalóan zavarja, hogy rendszerint csak kispados, még akkor is, ha azzal nyugtatják: a szezon előtti felkészülésben nem vett részt, így fizikailag utol kell érnie a többieket. Csak hát a csatár dinamikailag sokkal jobb Ronaldinhónál, akit viszont Allegri edző nem mer kihagyni, mivel Brazília 2002-es világbajnoka az olasz első osztály jelenlegi legnagyobb médiasztárja. A négyest pedig azért nem játszatja egyszerre, mert attól tart, Ronaldinhóval a középpályán még kevésbé lesz hatékony a „szűrés”. (Ez igaz, de Gattuso, Pirlo sem a régi már.)

Így vagy úgy, a közvélemény kiváltképp a Milan támadó játékosaira kíváncsi, s közülük Amszterdamban Ibrahimovic a sztár. A svéd válogatott csatár három éven át az Ajaxban játszott, érthető hát, ha nem mulasztotta el megemlíteni: „Itt lettem igazi labdarúgó, és nagyon jól éreztem magam. Ám a topfutball nem a barátságról, hanem a pontokról szól.” Martin Jol, az Ajax edzője tart is a svéd klasszistól, de nem csupán tőle: „Ibrahimovic a világ legjobb csatára – mondta. – S a Milanban ott van még a kiismerhetetlen Robinho, valamint az a Ronaldinho, akiről tudjuk, mire képes, ha jókedve van...” Allegri ugyancsak a vetélytársat dicsérte: „Az Ajax fiatal és erős csapat, ennélfogva sok mindenre számíthatunk, csak könnyű meccsre nem.”

Az örök mérleg mindenesetre szoros (a két együttes tíz eddigi európai kupamérkőzésén öt Milan- és négy Ajaxgyőzelem), Amszterdamban viszont most bátorítóan idézik fel 1974. január 16-át, amikor az Ajax 6-0-ra zúzta szét a Milant az európai Szuper Kupa-döntőben. Az más kérdés, hogy a jelenlegi garnitúra – jóllehet Stekelenburg, Van der Wiel, Emanuelson, Lindgren vagy El Hamdaoui sem akárki, Suarez meg főként nem az – nem konkurál a Suurbier-, Krol-, Neeskens-, Haan-, Rep-, Keizer-féle alakulattal. Mazsolázni lehet még, hiszen az első számú euró pai klubtorna döntőjét 1969-ben a Milan (4-1), 1995-ben az Ajax nyerte (1-0) a ma esti riválissal szemben, de az idei világbajnokságnak több köze van az újabb találkozóhoz, mint megannyi hajdani meccsnek. Robinho hiába szerzett vezetést Dél-Afrikában a hollandok ellen, a narancssárgák fordítottak... „Most visszavágnék” – említette eltökélten a csatár.

Majd Allegri összeállításából kiderül, hogy lesz-e erre alkalma. S ha bekerül a csapatba, még akkor sem biztos a reváns...

Kassai Viktor dirigálja a Valencia–Manchester United mérkőzést holnap, a Bajnokok Ligája C csoportjában. Két asszisztense Erős Gábor és Vámos Tibor lesz, az alapvonalaknál Fábián Mihály és Bognár Tamás működik közre. A tartalék játékvezető Bede Ferenc.

Bajnokok Ligája

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, MÁSODIK FORDULÓ

MA

E csoport: FC Basel–Bayern München, AS Roma–Cluj.

F csoport: Szpartak Moszkva–Zilina, Chelsea–Marseille.

G csoport:Auxerre–Real Madrid, Ajax–Milan.

H csoport: Partizan Beograd–Arsenal, Braga–Sahtyor Donyeck.

Ibrahimovic
Ibrahimovic: övé a világ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.