Egy-kettőre főszerepben

Folytatta diadalmenetét a Mainz: a Bundesliga hatodik fordulójában a hatodik győzelmét érte el. Thomas Tüchel listavezető „kisegyüttese” ezúttal Münchenben muzsikált nagyszerűen: a Bayernt múlta felül (2-1). A második, döntő gólt pedig honfitársunk, Szalai Ádám szerezte, aki a 77. percben Schürrle átadását küldte tizennégy méterről a bal felső sarokba.

– Nem volt egyszerű mozdulat: fordulásból, droppból kellett a kapuba küldeni a labdát... – kezdtem a beszélgetést a huszonhárom éves csatárral.

– De még mindig könnyebb volt, mint megemészteni azt, amilyen gólt kaptunk 1-0-ás vezetésnél, az első félidő végén. Svensson vagy harminc méterről fejelt öngólt, miközben Wetklo kapus kimozdult... A szünetben csaknem szétvertük a berendezést. De attól is ilyen jó csapat a Mainz, hogy úgy tudtunk kimenni a második fél időre, mintha mi sem történt volna.

– A Bayern vendégeként győztes gólt szerezni: Németországban alighanem ez a csúcs, nemde?

– A pályán ez nem jutott az eszembe, ám este, a ZDF stúdió jában már emlékeztettek rá. A közszolgálati adó sportműsorának három mainzi vendége volt: André Schürrle, Lewis Holtby és én.

– Százszázalékos szu persztárok...

– Százszázalékosak vagyunk, de szupersztárok nem. Igaz, egyelőre abban a tekintetben is makulátlanoknak mondhatjuk magunkat, hogy tökéletesen meg tudjuk valósítani azt, amit Tüchel edző kigondol. Nem csupán hat meccset nyertünk, hanem mind a hat találkozón domináltunk. A mérkőzés kétharmadában még Wolfsburgban is, ahol az ellenfél 3-0-ra vezetett...

– Azon a 4-3-as találkozón is ön lőtte a győztes gólt. A kettő közül melyik az emlékezetesebb?

– Mindkettő a szívemhez nőtt, mégis a wolfsburgira szavazok. Mégpedig azért, mert előfordulhat, hogy olyan mérkőzést soha többé nem játszom.

– Hogy Münchenben ki döntött, azt tudjuk. De valójában mi döntött?

– Ami az előző öt találkozónkon. Nálunk azért módosul anynyiszor a kezdő tizenegy, mert Tüchel trénerrel mindig alaposan kielemezzük, miként játszik az ellenfél. S a mester a vetélytárs gyenge pontjaihoz igazítja az összeállítást. Az azonban nem változik, hogy már a rivális térfelén megkezdjük a letámadást. Ez hallatlanul fárasztó, de – mint a tabella bizonyítja –tökéletesen eredményes.

– Örömmel szaladgál a bekkek között elöl?

– Gondolhatja... Pláne, hogy egy csatár a legritkább esetben szerel le egy védőt, és a sok futás elveszi az energiát a cselektől, a lövésektől. De kétségkívül van haszna a pressingnek, és úgy fest, a gólszerzésre is marad erő...

– A hetedik mennyország következik?

– Mi kiscsapat vagyunk; jobb, ha a földön maradunk. Ám egyáltalán nincs kizárva, hogy elkapjuk a Hoffenheimet is...

A Bundesliga hatodik fordulójában: Bayern München–Mainz 1-2 (gól: Svensson – öngól, illetve Allagui, Szalai), Schalke–Mönchengladbach 2-2, St. Pauli–Dort mund 1-3, Stuttgart–Leverkusen 1-4, Werder Bremen–Hamburg 3-2, Wolfsburg–Freiburg 2-1, Kaiserslautern–Hannover 0-1. Az élmezőny: 1. Mainz 18, 2. Dortmund 15, 3. Hannover 13, 4. Hoffenheim 11, 5. Leverkusen 11.

Szalai a Mainz második müncheni gólja után
Szalai a Mainz második müncheni gólja után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.