Septemberfest

A hétközi forduló óta nyugodtan lehetne a Mainz 05-öt Mainz 5-nek nevezni, miután a kis-nagy csapat mind az öt mérkőzését megnyerte a Bundesliga-szezonban.

Ha holnap is nyer, az egyenesen világszám lesz, hiszen előrehozott „Oktoberfestspiel” következik Münchenben, a Bayern ellen, de az eddigi futam sem smafu... Már csak azért sem, mert az idény elején egy német lapcím így szólt a jelenlegi listavezetőről: „Senkikkel a sikerekért”.

A fiúk most már ismerősebbek.

Sőt úgy fest, a húszéveseké a világ, mert Németországban újabban áradoznak a két fiatalról, André Schürrléről, aki a csatárok közt az élen áll a Kicker sportmagazin rangsorában, valamint Lewis Holtbyról, aki legutóbb, a Kölnnel vívott bajnokin (2-0) a 64. percben állt be, és két góljával főhőssé vált. (A kettesért a Kickertől a maximális 1-est kapta.) Az ifjú nevéből látszik, hogy nem feltétlenül német származású, bár az is: az édesanyja német. A papája pedig brit katonatiszt, a Falkland-háború veteránja, s a kis Holtby olyanynyira angol drukker volt, hogy tizenegy éves korában a legteljesebb gyermeki örömmel fogadta az angol válogatott 5-1-es müncheni diadalát. Azóta viszont német U21-es válogatott lett, de – kettős állampolgársága miatt – a csatornán túl sem mondtak még le róla...

„Kétségkívül bizarr helyzet – említette az eredetileg az Evertonért lelkesedő futballista. – Kölyökként angol mezt viseltem, mint rajongó, most meg német dresszben játszom. És furcsa érzéseim támadtak, amikor a nyáron együtt néztük apukámmal a német–angol vbmeccs tévéközvetítését...”

Azért az anyuka sincs kihagyva a játékból, mert Christopher papa így nyilatkozott Heidi mamáról: „Legalább úgy szeretem, mint a futballt.”

A család persze a mainzi csapatért is odavan, csakúgy, mint a drukkertábor: a helyi stadion ban legutóbb is telt ház, 20 300 néző volt. A klubvezetők nem győzik lehűteni a szurkolókat; nem mintha nem örülnének velük, csupán tisztában vannak vele, hogy – ha netán kellene is – nem lesz mindig kaviár... Mottójuk: „A Mainz mindig Mainz marad.” Ezzel szemben Lewis Holtby így vélekedik az együttesről: „Valami egészen különleges csapat.”

Amennyiben ez igaz, úgy büszkék lehetünk rá, hogy két magyar játékos is van a keretben: a védő Lőw Zsolt, valamint a legutóbbi két találkozón a kezdő tizenegyben szerepeltetett Szalai Ádám. A huszonhárom éves csatár mind jobban beilleszkedik azóta, hogy Wolfsburgban – csereként –győz tes gólt szerzett egy párját ritkító meccsen, amelyen a Mainz 0-3-ról fordított 4-3-ra. A szintén fiatal (harminchét esztendős) edző, Thomas Tüchel gárdája a további négy találkozón mindösszesen egy gólt kapott...

Azaz az „outsider” Mainz táncol. De nem borotvaélen.

Az élen.

Fesztiváli hangulatban
Fesztiváli hangulatban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.