Még nincs mit nézni

– Mintegy tízmilliárd forintba kerülhet a régi Nagyerdei stadion rekonstrukciója, amelynek eredményeként Debrecenben egy új, maximum 20 ezres befogadóképességű, teljes egészében fedett lelátóval rendelkező stadion épülhet föl 2012-re – jelentette be Kósa Lajos, a cívisváros polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta: a kormány támogatja a beruházást, az erről szóló határozat a Magyar Közlöny szeptember 22-i számában jelent meg. Hozzátette: a kormányhatározat nem pusztán a stadion rekonstrukciójáról szól, hanem a Nagyerdő érintett területének rehabilitációjáról, az új létesítmény ugyanis csak úgy építhető meg, hogy a zöldövezet alapvető funkciója továbbra is érvényesülhet. Kósa közölte: a kabinet azzal a feltétellel adott zöld utat a rekonstrukciónak, hogy a város a kormány számára október 15-ig részletes előterjesztést készít a beruházás részleteiről.

Egy, a jelenleginél modernebb és nagyobb befogadóképességű futballstadion építése évek óta terítéken van Debrecenben. A projekt megvalósítása az után vált egyre sürgetőbbé, hogy a DVSC, a többszörös magyar bajnok futballcsapat a hajdúsági város létesítményének nemzetközi találkozók megrendezésére alkalmatlan állapota miatt kénytelen volt Budapesten fogadni ellenfeleit a Bajnokok Ligájában.

A város polgármestere az elmúlt években többször is ígéretet tett a stadion megépítésére, de az ígéretekből nem lett semmi. Kósa 2005. május 18-án az nyilatkozta, hogy „a város 2008-ig a saját erejéből egy 18-20 ezres arénát épít”. Ez nem épült meg. A politikus 2009 augusztusában már 2011-re ígérte az új létesítményt. Akkor úgy fogalmazott: „most azt mondom, két év múlva akár lehet új stadion, vannak tervek, megvan már a létesítmény helye”. Ez sem valósult meg, nem véletlen, hogy a DVSC szurkolói részéről Kósa láttán a mérkőzéseken rendszeresen fölhangzik a kórus: „Hol a stadion? Hol a stadion?”.

Ám a polgármester ígéreteit megerősítette Orbán Viktor, aki a Fidesz elnökeként az idén márciusban a parlamenti választási kampány során ezt nyilatkozta a Debreceni Városi Televíziónak: „A belső zsebemben itt lapul az a három rajz, amit ma délelőtt kaptam Kósa Lajostól, azt mondta, föltétlenül vigyem magammal a papírokat, ezeken vannak a stadionnak a tervei, amelyet a debreceniek szeretnének felépíteni, ám kormányzati együttműködés nélkül nem lehetséges”. Ehhez képest az új stadion látványtervét a debreceni polgármesteri hivatal tegnap nem tudta a rendelkezésünkre bocsátani. Pál Csaba sajtóreferens azt nyilatkozta: aktuális látványterv nem létezik. Arra a közbevetésünkre, miszerint az internetre már fölkerült egy dokumentum, az illetékestől azt a választ kaptuk: az egy korábbi rajz, annak közreadása az adott médiumok felelőssége, nem a városé.

Rájuk építenek
Rájuk építenek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.