Újabb vizsgálat Armstrong állítólagos doppingügyében

Jeff Novitzky hamarosan örökre véget vethet a Lance Armstrong pályafutását övező legendáknak, pletykáknak, továbbá alaptalan vádaknak. A jogász vezeti ugyanis azt a vizsgálatot, amely a hétszeres Tour de France-győztes kerékpáros állítólagos doppingügyeinek tisztázása miatt indult.

A szakember nem kispályás a szakmájában, legalábbis erre utal, hogy ő vezette a nyomozást az úgynevezett BALCO-ügyben. A bűncselekményben érintett kaliforniai laboratórium számos sportolót látott el tiltott szerekkel, így Marion Jonest, a többszörös olimpiai bajnok atlétát is. A sztárdetektív felbukkanása azt sejteti, hogy a hatóságok ezúttal valós esélyt látnak a homályos ügy tisztázására.

Armstrong a földre került
Armstrong a földre került

Az Armstrong-féle doppingkrónika legújabb fejezete Floyd Landis kifakadásával kezdődött. A francia körverseny 2006-os – tiltott szerek használatán ért – győztesének bevallása szerint rendszeresen használtak EPO-t, valamint egyéb, nem megengedett teljesítményfokozó szereket a US Postal csapatában 2001 és 2004 között. A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy Armstrong több korábbi csapattartása is hasonló tartalmú vallomást tett. A harminckilenc esztendős klasszis összeesküvést emleget, és tagadja bűnösségét.

Pedig a Los Angeles Times riportja szerint olyan titkos hangfelvétel került a hatóságok birtokába, amely egyértelmű bizonyíték Armstrong ellen. A rögzített beszélgetés arról tanúskodik, hogy a doppingkúra a már rákbetegségben szenvedő (azóta kigyógyult) sportoló betegágyánál elkezdődött 1996-ban.

Mindenesetre az amerikai versenyző hihetetlennek tetsző pályafutását komoly antipátiával kísérő franciák máris felajánlották segítségüket az illetékes hatóságoknak. A Le Monde arról számol be, hogy Pierre Bordry, a helyi antidoppingcsoport első embere rámutatott: Armstrong 1999-es mintáinak egyikét újraelemezve 2005-ben EPO nyomaira bukkantak, ám a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség vitatta az analízis hitelességét. (A kerékpáros egyébként magánemberként százezer dollárral támogatta a szervezetet.) Bordry leszögezte: több olyan minta pihen még a francia laborok raktáraiban, amelyet át tudnak adni az amerikai szerveknek.

Akár az igazság pillanata is eljöhet tehát az évtizede ködös Armstrong-ügyben.

Vagy nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.