Magyar foci: az a hibás, aki nézi?

Nem mondható szokatlan jelenségnek, hogy a magyar labdarúgás szereplői a médiában találják meg minden baj forrását. Kirohanásaikkal nem feltétlenül csak a kudarcok alkalmával szembesülünk: olykor egy-egy negatívnak érzett jelző is dagadást idéz elő a verőérben. A mögöttünk hagyott nyáron annyiban színesedett a kép, hogy már a mérkőzést közvetítő kamera is hibásnak találtatott. Következzen néhány figyelemre méltó hazai megnyilvánulás.

A VIDEOTON TULAJDONOSA Garancsi István, az átigazolási időszakban százmilliókat költő Fejér megyei mintaegylet elöljárója augusztus 16-án nyílt levelet tett közzé az együttes honlapján, mondván: „...ismételten sajnálattal állapítottuk meg, hogy az újság (a Nemzeti Sport – A szerk.) tendenciózusan támadja a Videoton FC-t, a tényeket figyelmen kívül hagyva kelti a klub rossz hírét. Tudjuk, hogy a sajtóhelyreigazítási ügyekben, a bulvárban, a botránykeltésben a sportnapilap jobb, mint mi vagyunk. Sajnáljuk, hogy saját pályánkon, ott, ahol a teljesítmény és az eredmény, a fair play számít, nem tudunk megmérkőzni. Igaz, ott a sportnapilap aligha kapna licencet...”

Az okfejtés annyiban feltétlenül sajátos, hogy a hagyományok szerint futballcsapat futballcsapattal szokott saját pályán találkozni, miközben szerkesztőségek NB I-re, Magyar Kupára és Liga Kupára nem nevezhetők. Ám ha ez meg is történne, s a Videoton diadalittas győzelmet aratna a lap zsurnalisztái fölött, a fehérváriak előtt még mindig ott volna a fránya konkurencia. Például a Maribor, amely Európa Liga-selejtezőn csinált bohócot aVideotonból (az összesítésben 1-3), aztán a frissen fölkerült Siófok (1-1), esetleg a csütörtöki EL- meccse után már vasárnap a fehérváriak elé tolt Debrecen (1-3)...

A HONVÉD TULAJDONOSA George F. Hemingway (eredetileg Szabó György) előszeretettel ostorozza a médiát; lapunkra is kiemelt figyelmet fordít. Mi több, írásaiban olykor az Európai Unió és a valutaalap is megkapja a magáét; a DVSC két, vesztegetési ügy miatt eltiltott játékosának apropóján speciel így (idézet július 19-i blogbejegyzéséből): „A gondolkodásmód Brüszszelben vagy Nyonban (utóbbi az UEFA székhelye – A szerk.) egy és ugyanaz. Az arrogancia, a lenézés, a lekezelés, a megvetés, az utasítások pontos és vita nélküli végrehajtása az, amit az Édentől keletre élő balkániaknak szánnak a fejlettebb társadalmak.”

A Honvéd tulajdonosa a lapok jelzőit sem érti: „Először is, ha meg akarnak egy csapatot dicsérni, akkor azt »magyar szinten« teszik. Hogy ez mit is jelent? Azt, hogy a magyar csapat nem játszhat élvezetesen, gyorsan, vagy kiemelkedően. Csak »magyar szinten« élvezetesen, »magyar szinten« gyorsan, vagy »magyar szinten« kiemelkedően. (...) Már sok szamárságot olvastam életemben, de kevés olyan nemzettel találkoztam, ahol az írástudók saját portékájukat, saját nemzeti terméküket becsülik le és mocskolják be tudatosan és állandó jelleggel. Hajrá, fiúk!”

Mármost Hemingway nyilván közelebb kerülne a megoldáshoz, ha nézne nemzetközi mérkőzéseket, ebből adódóan tapasztalná, hogy ami itt élvezetes, gyors vagy kiemelkedő, az másutt legföljebb a bemelegítésnek felel meg, de nem szeretnénk összezavarni a széles látókörű elöljárót. Már csak azért sem, mert klubja 2007-es nemzetközi próbálkozása során, amikor a Hamburg laza 4-0-lal küldte haza a Honvédot, ezt találta mondani a Sport TV-nek: „...el fogunk jutni a Hamburg szintjére”.

A PÁPA KÖZÉPPÁLYÁSA Bárányos Zsolt a Haladás elleni 5-1 után mondta ki az őszintét: „Jogos tizenegyesből egyenlítettünk. Magyarországon elavultak a kamerák, nem vették észre, hogy amikor Marics elfutott, a védő térde hozzáért a bokájához, így összekoccant a lába, ezért esett el. (...) Ismétlem, olyan elavult kamerák vannak, hogy ezt nehéz észrevenni, olykor a meccsek is élvezhetetlenek emiatt, ebben sem árt fejlődni, nem csak a magyar focit kell ütni.” A sportnapilap megszólaltatta a közvetítési illetékest, aki úgy reagált: pechje van Bárányosnak, mert ugyanilyen technikával sugározták a dél-afrikai vb-t is.

A DEBRECEN TULAJDONOSA Noha Szima Gábor hálát adhatott volna a sorsnak, hogy az UEFA amúgy kőkeményen eljáró illetékesei nem zárták ki a Debrecent a vezetők durva adminisztrációs hibája miatt, a DVSC –általában készséges – elnöke a döntés után nem az Európa Liga-főtáblán maradást ünnepelte. Az egylet honlapján olvasható augusztus 31-i szöveg szerint „...a DVSC elnöke nem fogadta kitörő örömmel az UEFA felmentő döntését, mert erre számított, azaz »bejött a papírforma«, és bosszúságát fejezte ki a magyar sportsajtó egy részének a hozzállása miatt”.

Az indok: „Hiába zárt ki bennünket a magyar sportsajtó egy része az Euró pa Ligából, az UEFA döntése értelmében mégis részt vehetünk ebben az elit sorozatban. Rendkívül szomorúnak tartom, hogy egyes újságírók –azzal a hatalommal, amit a média a kezükbe ad – rendszeresen visszaélnek, és megalapozatlan, rosszindulatú hírekkel próbálnak zavart kelteni a DVSC kapcsán. A kizárás mint büntetés eleve nem kerülhetett szóba, erről a magyar sajtó azon része, mely kizárt bennünket, meggyőződhetett volna (...), ha alaposabban tájékozódik.”

A tájékozódást alighanem elősegítette volna, ha a DVSC magabiztos vezetői pénteken bátran nem kapcsolják ki a telefonjaikat, illetve nem hagyják vég nélkül csörögni a készüléket. Ennél is rosszabb hír: azóta egyetlenegy újságíró sem vállalta a felelősséget, hogy ő nem írta bele Máté Pétert a lovecsi mérkőzés jegyzőkönyvébe, de azért sem, hogy annak idején ő dátumozta el Rudolf Gergely szerződését. Pedig azzal a hatalommal, amelyet a média a zsurnaliszták kezébe ad, ez igazán elvárható lenne tőlük.

A „pojácától” a „szégyenig”

Külföldi lapok rendre erősebb jelzőket használnak a magyar sajtótermékek minősítéseinél.

Például Fabio Capellót, az angol válogatott olasz szövetségi kapitányát – noha a trénert a vb-selejtezők alatt istenítette a szigetországi sajtó – a dél-afrikai (le)szereplés óta szörnyetegként állítják be. Az újságok már a németektől elszenvedett vb-nyolcaddöntőbeli vereség (4-1) másnapján is „alázták” a csapatot – írja londoni tudósítónk, R. Hahn Veronika. A The Sun speciel azzal vádolta meg a „pojácákból” álló együttest, hogy az „cserbenhagyta az országot”. A The Daily Mail „kollektív fegyverletételt” emlegetett, a The Times pedig különösen kiábrándítónak nevezte, hogy „amikor igazán szükség lenne rá, a nemzeti tizenegy képtelen elszántságot tanúsítani”.

Római tudósítónk, Sárközy Júlia friss példát citált: „Vergogna!” („Szégyen!”) – idézte a La Gazzetta dello Sportot, miután az AS Roma 5-1-re kikapott a Cagliaritól. A vergogna a leggyakrabban alkalmazott negatív minősítés az itáliai médiában: ezt kapta – címlapon és óriásbetűkkel – Marcello Lippi is a kudarccal zárult nyári vb-t követően. Lippivel a La Gazzetta dello Sport ezt is tudatta: „É’ colpa tua!” Vagyis: „A te bűnöd!” A játékosokra vonatkozó jelzőkkel sem fukarkodnak a lapok. A pályán elkövetett összes ostobaságra utaló „cassanate” kifejezésben –amelynek fordítása nem szalonképes – Cassanótól Balotelliig többen is részesültek. Utóbbiról azt is írták: „Olyan elkényeztetett vagy, hogy még érettségizni sem tudsz.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.