Elforgatott projekt

Lesz új stadion! – hangsúlyozza az utóbbi hetekben megejtett médiaszereplésein Alexander Gersl, a Ferencváros labdarúgócsapatának tulajdonosi képviselője, egyben megbízott vezérigazgatója. A kijelentésben különösebb kockázat nincs: valamikor biztosan (?) fölépül az áhított aréna. Igaz, korábbi vezetőségi nyilatkozatok számokról, konkrétumokról is szóltak; például az állam 2008-ban azzal a feltétellel adta el a területet, hogy azon 2010-ben már új aréna áll. Az alábbiakban összegyűjtöttük a létesítménnyel kapcsolatos közléseket, víziókat. A nagy FTC-projekt öt éve kezdődött...

2005. OKTÓBER 28. Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal és Furulyás János, az FTC elnöke bejelenti: az állam nyílt tendert ír ki a nyolchektáros Üllői úti ingatlan vagyonkezelői jogának értékesítésére.

2007. NOVEMBER 27. Több, olykor kóklernek mutatkozó jelentkező, továbbá pályázat és egyeztetés után Kevin McCabe, az egyetlen komolynak tetsző érdeklődő budapesti sajtótájékoztatóján közli: sikeres kandidálás esetén akár 30 millió eurót is hajlandó lenne a ferencvárosi futballklubba fektetni. A brit üzletember közli azt is, hogy az általa vezetett ingatlanbefektető cégcsoport, a Scarborough terveiben új stadion építése, konferenciatermek, éttermek, kiszolgáló, valamint szórakoztató egységek létesítése is szerepel. A megvalósulás lehetőségét erősíti, hogy McCabe-et –szemben más pályázókkal – a világsajtó is ismeri. A mágnás 1980-ban alapította Scarborough Holdings elnevezésű cégét, amely később, a Sheffi eld United labdarúgóegylettel közösen – „alacsony kockázatú kereskedelmi ingatlanokba történő befektetések” céljából – létrehozta az 50 millió font alaptőkéjű United Scarbo rough vállalatot. A Bank of Scotland révén a bankszektorban is érdekelt McCabe ekkor – a The Sunday Times vagyonlistája szerint – 240 millió fonttal a 304. leggazdagabb brit.

2008. FEBRUÁR 13. A hatodik FTC-tender immár érvényes és eredményes; a megállapodás a McCabe-érdekeltségbe tartozó Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft.-t arra is kötelezi, hogy két éven belül (!) legalább 1,2 milliárd forintért a nemzetközi mérkőzések kritériumainak megfelelő stadiont építsen.

2008. FEBRUÁR 14. Somorjai Márk, az Esplanade igazgatója – felhatalmazás híján... – az összes kérdést elhárítja az Üllői úti ingatlanra vonatkozóan. Az FTC és a vállalat közös tájékoztatóján Rieb György klubelnök menti a kínos szituációt, amikor bejelenti: a McCabebel folytatott tárgyalásai alapján 50 milliárd forintos területfejlesztés vizionálható a IX. kerületi ingatlanon. A stadion – a Gyáli út felé „elforgatva” – 5 milliárd forintért újulna meg, s a kereskedelmi célú létesítményektől övezett pálya három méterrel lenne a jelenlegi talajszint fölött.

2008. JÚLIUS 14. McCabe budapesti sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozik: az ingatlanberuházás egyelőre a tárgyalási szakaszban tart, így még az sem dőlt el, hogy a jelenlegi futballstadion helyén épül-e fel az új aréna.

2008. NOVEMBER 10. A klub szerint éppen „rendezési jellegű” szakaszban van az ingatlanprojekt, s McCabe egy hónap múlva mutatja be az aréna terveit. Az Üllői úton mindenki optimista, kérdésünkre Rieb – aki immár a futball zrt. igazgatóságának is tagja – a munkálatok 2009 nyári kezdését és 2010-es, 2011-es befejezését prognosztizálja. Felvetésünkre, miszerint ez nem túlságosan optimista terv-e, azt feleli: „Szerencsére már nem a szocia lizmusban vagyunk.”McCabe ez idő tájt már 6-7 milliárd forintot áldozna a stadionra, ám – forrásaink szerint – „az összeg lehet nagyobb is, mivel az angolokat a projektben nem a pénz, hanem a végeredmény érdekli”. Megtudjuk azt is: az építkezés nem „tégláról téglára” zajlana, hanem olyan előre gyártott elemekkel (modulokkal), amelyeket a tárgyévi osztrák, svájci Európa-bajnokság sporttelepeinek csinosításakor is használtak.

2008. DECEMBER 18. A budavári Történeti Múzeumban színpompás prezentáción mutatja be McCabe a létesítmény és környezete makettjét. Elhangzik, hogy a koncepció az engedélyezés előtti állapotot tükrözi, ekként a beruházók fenntartják a változtatás jogát. Az elöljárók részletekbe is belemennek, így Szász András, az Esplanade vezetője elmondja, hogy fi gyelembe vették a FIFA Green Goal elnevezésű szabálykönyvének környezetvédelmi előírásait, ebből adódóan a nyolchektáros telepet parkosítják, s kiemelt figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra, például az esővíz újrahasznosítására. A Népszabadság kérdésére, miszerint mennyit szán a komplett beruházásra, McCabe azt feleli: 50-60 millió eurót. Rögzíti azt is: a gazdasági válság módosíthatja az elképzeléseket.

2010. FEBRUÁR 10. Miközben több hír lát napvilágot arról, hogy McCabe – befektetőtárs után kutatva – egyedül képtelen finanszírozni a projektet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala (OTH) fellebbezést nyújt be az építkezés ellen. Az elvi engedélyt már a birtokában tudó Ferencvárosnál értetlenül fogadják a hivatal álláspontját, amely szerint „a 2012-re tervezett új, nagyobb alapterületű FTC-stadion túl közel lenne az OTH épületeihez, és a komplexum üzemeltetése veszélyeztetheti a közegészségügyi feladatok ellátását”. Az ÁNTSZ – amelynek a stadion közelében található a virológiai főosztálya és a vírusoltóanyag-ellenőrző osztálya – közleményben tudatja: „Az OTH örül, hogy a környezet fejlődik, szépül. Azonban azt mindenképpen szeretné biztosítva látni, hogy a létesítmény építése és elkészülte után az üzemeltetés nem veszélyezteti a közegészségügyi feladatok ellátását. A fellebbezés sem a stadion építése ellen emel kifogást, hanem arról szól, hogy a szálloda, iroda- és szórakoztató-központ épületegyüttes tervezése során biztosított legyen az OTH-létesítményektől való előírt védőtávolság megtartása, a környezet kialakítása, és a közlekedési koncepció is ennek szelle mé ben készüljön el (például ne lehessen a telekhatáron nagy forgalmú magánutat létesíteni, amelyet közhasználatra is megnyitnának).” Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója nem válik izgatottá a kommünikétől: szerinte a fellebbezés ellenére nyáron elkezdődhetnek a munkálatok.

2010. MÁJUS 18. Berki immár nem nyugodt, s sajtótájékoztatón furcsállja, hogy az államtól megvásárolt területen tervezett fejlesztéseket épp egy állami cég, az ÁNTSZ próbálja hátráltatni. Az azóta már leköszönt Berki mindazonáltal más problémát is említ: „A jelenlegi gazdasági helyzetben a finanszírozás a legnehezebb kérdés. Magyarországon nem bevett szokás, hogy a bankok stadionépítésre folyósítsanak hitelt, ugyanakkor folyamatos tárgyalásban vagyunk a pénzintézetekkel, s igyekszünk megtalálni a legjobb megoldást.”

2010. AUGUSZTUS 23. Lesz új stadion az Üllői úton, de hogy egy éven belül megépül-e, az elsősorban az engedélyeztetési eljárás hosszától függ –fogalmaz Alexander Gersl az MTV reggeli műsorában. Másodsorban viszont nyilván attól, mennyi pénz van rá: a tulajdonosok jelenleg csupán az önrésszel rendelkeznek, s továbbra is a banki finanszírozásról tárgyalnak „több pénzintézettel”. A tulajdonosi képviselő – aki egy hete hasonló „konkrétumokról” beszélt a Sport TV-ben is – megerősíti: egy éve Demján Sándor üzletemberrel, megannyi komplexum építtetőjével is tárgyaltak, ám nem jutottak egyezségre.

OTH: „Nem mi hátráltatjuk”

Megkeresésünkre az OTH azt tudatta: „Téves az az információ, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal gátolná vagy nem megalapozott kifogásokkal akadályozná az FTC-pálya területén tervezett stadion, szálloda, iroda- és szórakoztató-központ beruházást. Nincs olyan dokumentum a hivatalunkban, amely aláírásra vár és hátráltatná az ügyet, vagy az építési engedély jogerőre emelkedését, hiszen arra már korábban államigazgatási határozat született. Tény viszont, hogy a Közép-magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal 2010. április 26-i 50-918/7/2010. iktatószámú határozatában megsemmisítette az első fokú hatóság elvi építési engedélyét és a hatóságot új eljárásra kötelezte. Az új eljárással kapcsolatban az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak nincs információja.” (Munkatársunktól)

Makett van
Makett van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.