Bundába bújva

A tavaly – a bochumi ügyészség vizsgálata nyomán – kirobbant nemzetközi fogadási botránnyal összefüggésben már több európai országban történtek letartóztatások. Magyarországon még nem.

Kérdésünkre, miszerint a Nemzeti Nyomozó Iroda hol tart a magyarországi felderítésben, Bartha László, az NNI szóvivője emlékeztetett arra, hogy a nyomozást 2009. december 1-jén rendelték el vesztegetés vétsége és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Az ügy jelenlegi állásáról elmondta: a tanúkihallgatások zajlanak, továbbá az adott mérkőzésekhez kapcsolódó iratokat szerzik be. Jogsegély formájában megkapták a német társhatóságok nyomozásai során keletkezett, magyarországi vonatkozású nyomozati iratokat is. A nyomozás során több személy és futballcsapat is látókörbe került. A magyar és külföldi társszervekkel, illetve más szervezetekkel az együttműködés folyamatos, ám a nyomozás érdekeire hivatkozva jelenleg az ügyben nem kívánnak személyeket, csapatokat vagy mérkőzéseket megnevezni.

A német hatóságok 2009. november 19-én letartóztatták a Berlinben élő, horvát származású Ante Sapinát és négy társát fogadási csalás gyanújával. Ekkor dördült el a startpisztoly minden idők egyik legnagyobb futballt érintő csalási botrányában, amelynek nyomán ma legalább 250 személy ellen folytatnak vizsgálatot a kontinens több országában. Néhány hete a bochumi különleges államügyészség tájékoztatón közölte: Németországban és más államokban, köztük Magyarországon mintegy 270 gyanús mérkőzést vizsgálnak. Magyarországon eddig 14 találkozó került a nyomozók látókörébe; ez egygyel több, mint amennyit szűk egy évvel ezelőtt, a botrány kitörését követően nyilvánosságra hoztak. Akkor a Népszabadság érdeklődésére a bochumi illetékesek nyomozástechnikai okokra hivatkozva nem kívántak részletekbe bocsátkozni a magyarországi szálak kapcsán, így arról sem nyilatkoztak, hogy mely klubok vagy meccsek gyanúsak. Kérdésünkre annyit közöltek, hogy minden releváns információt megosztanak, kicserélnek a magyar szervekkel, s hasonló együttműködést folytatnak a belga, a bosnyák, a brit vagy az osztrák társszervekkel. Néhány érintett államban élénk tempóban dolgoznak a hatóságok: Törökországban hetvenhét személyt vettek őrizetbe; az előállítottak közül negyvenegyet a kihallgatás után szabadlábra helyeztek, a többiek előzetes letartóztatásban maradtak. A razzia tizenhárom tartományra terjedt ki, több számítógépet és telefont lefoglaltak. Júniusban nagyszabású rendőri akció keretében húsz horvát és két szlovén személyt tartóztattak le. A gyanúsítottak között számos aktív élvonalbeli labdarúgó volt. Svájcban megnevezték azt az öt klubot, amelynek játékosai ellen nyomozást indított a helyi ügyészség. Magyarországon még nincs fejlemény: egyetlen letartóztatás sem történt az ügyben, az érintett klubok, játékosok nevét változatlanul homály fedi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.