Szigeti veszedelem

A Mallorca csapata bepereli az Európai Labdarúgó Szövetséget, mert a szervezet – az egyesület tetemes adóssága miatt –kizárta a klubot az Európa Ligából. Az UEFA döntése semmiképpen sem megmagyarázhatatlan, hiszen a „szigetlakó” együttes 60 millió eurós tartozással kínlódik. Ugyanakkor hasonló gondokkal küzd az európai mezőny legjava: a Manchester United úszik az adósságban, a Liverpool is több mint 300 millió dollárral tartozik egy banknak; mégis csupán a spanyol csapat bűnhődik.

A fölöttébb furcsa diszkriminációt nehezen viselte a hispán egylet, ennek nyomán a nemzetközi Sportdöntőbíróság helyett polgári bírósághoz fordult. Sőt Jaume Cladera, a Mallorca alelnöke meglehetősen barátságtalan üzenetet küldött a nemzetközi szövetségnek: „Az UEFA szükségtelenül csinált magának problémát, aminek súlyos következményei lehetnek. A Bosmanügy is így kezdődött...”

Az egyelőre valószínűtlennek tetszik, hogy az európai labdarúgás működését a Bosman-szabályhoz hasonló mértékben felforgató határozat kerekedjen a Mallorca-féle perpatvarból. Ugyanakkor Kolláth György alkotmányjogász felhívja a figyelmet arra: a XX. század sportjában még elképzelhetetlen volt, hogy a klubok ilyen jellegű lépéseket tegyenek. Mára a világ megváltozott: az együtteseket működtető gazdasági társaságok a független igazságszolgáltatás elé citálják a problémás ügyeket, mert az UEFA és a FIFA illetékes testületei esetleg némiképp elfogultak. „A kluboknak alkotmányos joguk a bírósághoz fordulni, s ezt a futballszövetségek sem korlátozhatják” –szögezi le a szakember. Kolláth szerint az érintettek akár az uniós bíróságig is elvihetik az ügyet, amelynek súlyos következményei lehetnek, ha a grémium például úgy dönt, hogy az UEFA rendelkezései versenyjogot sértenek.

Egyelőre annyi látszik biztosnak, hogy a Mallorca az idén nem indul a nemzetközi kupában. Az igazságra meg várni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.