Megint kezdik

Ma este hétkor a Ferencváros–Paks mérkőzéssel (jv.: Szabó Zsolt) megkezdődik a 2010/2011-es futballévad, amelyet afféle „most valóban új korszak indult” hangulat leng körül. Van ebben igazság.

Annyiban feltétlenül, hogy hazánk legnagyobb tőkéseinek egyike igyekszik pályára állítani az általa is felismerten munkáskezet kívánó hazai labdarúgást („Azoktól, akik csak élősködnek a magyar futballon –ez hozzávetőleg a sportágban dolgozók fele –, minden további nélkül meg fogunk válni”; interjú a The Wall Street Journalban). Továbbá annyiban is, hogy itt-ott erős pénzkoncentráció figyelhető meg, ami – normális viszonyok között –a minőségi, azaz nyugat-európai nívó megközelítésének a feltétele. A probléma csak az, hogy – és akkor most hagyjuk a semmilyen víziójú középcsapatokat – sem a Debrecen nem profi tált a múlt évadbeli Bajnokok Ligája-főtáblából, sem az erős VIP-páholyú Videoton nem mutatja a fejlődés csöppnyi jelét.

A DVSC csaknem a felét „kivette” a tavalyi BL-előmenetelért kapott pénznek, (még) erősebb együttes kialakítása helyett gyengülés következett: számos távozó (Bodnár, Szélesi, Rudolf, Feczesin) és két eltiltott (Mészáros, Polekszics) pótlását sem sikerült az új idényre megoldani, miközben a végtelenül szimpatikus Herczeg edző további kiesésekkel (Szakály, Kabát, Laczkó) lehetetlen helyzetbe került az első számottevőnek tetsző vetélytárs, a Basel elleni, Újpestre vitt BL-selejtezőre. (Új stadion Debrecenben? Lassan ajánlhatjuk Ráday Mihály figyelmébe: „Unokáink sem fogják látni.”) Az igazi poén viszont az, hogy még „ennek” a DVSC-nek is volt esélye a bivalyerősnek nem mondható svájciak ellen, csakhogy a nagytáblán ez állt: 0-2. Az idei BL-fölfutásnak nagyjából lőttek.

Viszont a Debrecen legalább mutatott valamit, a Videoton maribori megméretése azonban maga volt a kérdőjel: kiesni lehet, na de úgy, hogy egy „központosított” csapatnak momentuma sincs? Az ember akár azt is gondolhatná, valami nincs rendben a megannyi játékost (hazai szinten) elképesztő pénzért vásárló fehérvári egyletnél; ezt engedi erősíteni az a nyilatkozat is, amelyet Mezey szakvezető adott a klub honlapjának: „A szakmai feltételek részben adottak. Sajnos nem tudtuk azokat az átigazolásokat maradéktalanul végrehajtani, amelyeket elterveztünk.

Ennek a prózai oka, hogy nincs pénz, millióeurós összegeket kértek az általunk kinézett külföldi csatárokért, de bizonyos hazai játékosokért is. (...) Nekik (a debrecenieknek – a szerk.) jobban is sikerült ez az átigazolási időszak, nagyobb erőket tudtak mozgósítani.”

Ez a két klub van most a topon nálunk. Micsoda izgalmak: egymás között eldönthetik megint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.