Ötölnek-hatolnak

Hű maradt hagyományaihoz az International Football Association Board (IFAB), azaz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályalkotó testülete.

A világ legkonzervatívabb grémiumainak egyike a dél-afrikai vb-n látott súlyos játékvezetői tévedések nyomán sem érezte szükségét a szabálykönyv azonnali módosításának. Pedig még csak nem is a technikai eszközök alkalmazása volt terítéken, hanem a játékvezető-asszisztensek számának növelése. (Az ötödik és a hatodik bíró az alapvonalon teljesít szolgálatot. Legfontosabb feladata a dirigens segítése a büntetőterületen belüli szituációknál.) Az IFAB úgy határozott: a rendszert 2012-ig tovább kell tesztelni. A testület minden bizonnyal abban reménykedik, hogy a szisztéma beválik, ugyanis ha sikerül jelentősen csökkenteni a súlyos játékvezetői tévedések számát, akkor a videobíró alkalmazása lekerülhet a napirendről.

A közvélemény részéről egyre nagyobb a nyomás a FIFA-n, hogy technikai eszközök használatával segítse a bírók munkáját, ám a szövetség sokáig hallani sem akart erről. A potentátoknak ezúttal a fél tucat bíró alkalmazása jelenthet egérutat. A rendszer csúcsmeccseken is bemutatkozik, ugyanis nem csupán az Európa Ligában, de az idén már a Bajnokok Ligájában is hat játékvezető dirigálja majd a meccseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.