MOB-elnöki poszt: Kokót a célvonalon hajrázhatja le Borkai

Két korábbi ötkarikás aranyérmes, az 1988-ban lólengésben első helyezett Borkai Zsolt és az 1996-ban ökölvívásban győztes Kovács István közül kerülhet ki a köztársasági elnöknek megválasztott Schmitt Pál utóda a Magyar Olimpiai Bizottság élén – értesült lapunk. A szervezet közgyűlését várhatóan októberben tartják.

Schmitt vasárnap, a debreceni öttusa Európa-bajnokság színhelyén jelentette be, hogy lemond MOB-elnöki posztjáról, hiszen „az alkotmány világosan fogalmaz ebben az ügyben”. A tisztújítási folyamat első lépéseként az elnökség szeptemberi ülésén foglalkoznak a kérdéssel, ekkor tűzik ki a vezetőválasztó közgyűlés időpontját, illetve határozzák meg a tanácskozás napirendjét.

Borkai Zsolt Győr polgármestere a Gyirmót-Győr kerékpárút átadásakor
Borkai Zsolt Győr polgármestere a Gyirmót-Győr kerékpárút átadásakor

A szervezet alapszabálya szerint az elnök kizárólag a MOB tagságából kerülhet ki, s jelöléséhez legalább két támogatóra van szükség. A kandidálók nevét legkésőbb a közgyűlés előtt tíz nappal nyilvánosságra kell hozni. A befutó az lesz, akit a várhatóan októberben tartandó kongresszuson jelen lévők több mint fele (ötven százalék plusz egy fő) alkalmasnak talál a posztra. Az „interregnum” időszakában – vagyis azt követően, hogy a köztársasági elnöknek augusztus 6-án beiktatandó Schmitt lemondott, utódot viszont még nem választottak – feltehetően a testület egyik alelnöke gyakorolja majd az elnöki jogosítványokat.

A MOB-ot huszonegy éve irányító Schmitt Pál utódának kilétéről hosszú hetek óta folyik a találgatás. Sokáig úgy tetszett, a tisztségre Kovács István, Atlanta bokszbajnoka pályázik a legjobb esélyekkel, ám legfrissebb értesüléseink szerint Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere, a ’88-as szöuli játékokon lólengésben aranyat szerzett korábbi tornász támogatottsága több mint jelentős.

A harminckilenc éves Kovács mindenesetre megerősítette az MTI-nek, hogy pályázik a posztra. Mint mondta: „Egyetértek elnök úrral abban, hogy jó lenne, ha olimpikon, s még jobb, ha olimpiai bajnok lenne a MOB következő vezetője is.” Hozzátette: többször egyeztetett már Schmitt-tel, akitől ígéretet kapott arra, hogy megválasztása esetén mindenben számíthat a segítségére. Megjegyezte: „Az elnökségi tagok közül én vagyok a legfiatalabb, és talán ez is mellettem szól.”

Borkai Zsolt győri tudósítónk érdeklődésére úgy reagált, hivatalosan még nem kapott, nem is kaphatott felkérést, azt azonban elismerte: hallott róla, hogy sokan szívesen látnák a MOB elnöki székében. A negyvenöt esztendős politikus elmondta, több érv szól a jelölés elfogadása mellett, de legalább ugyanenynyi ellene, hiszen a polgármesterségen túl parlamenti képviselő is.

„A mások által még fel nem tett kérdést magamnak már feltettem, de a választ még csak fogalmazgatom” – magyarázta. Akárhogyan is, lapunk úgy értesült: Borkai ma már esélyesebbnek tekinthető Kovácsnál.

A távirati iroda megszólaltatta az 1980-as moszkvai játékok kenus bajnokát, Vaskuti Istvánt is, akinek szintén felvetődött a neve a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztjával kapcsolatban. Az ötvenöt éves sportember közölte: vállalná a megméretést, de csak ha komoly hátországot tud maga mögött. „Nem akarok senkivel szembemenni, háborúskodni, ezért kizárólag abban az esetben indulnék harcba a posztért, ha a tagság részéről valóban érezném az akaratot” – jelentette ki.

Ugyancsak hallani a Szöulban kétszer győztes kajakosról, Gyulay Zsoltról, aki most a MOB alelnökeként tevékenykedik. A negyvenhat esztendős sportvezető érdeklődésünkre közölte: a jelen helyzetben másodlagosnak tartja az elnök személyét, annál sokkal fontosabbnak véli, hogy tisztázódjék a MOB szerepe a magyar sport irányításában. „Miközben mindenki a személyi kérdéseken csámcsog, mások elviszik előlünk a feladatokat” – érvelt. Hozzáfűzte: az augusztusban Szingapúrban először megrendezendő ifjúsági olimpia magyar előkészítő bizottságának vezetőjeként bőven akad dolga, s az említett szeptemberi elnökségi ülésig nem kíván foglalkozni azzal, ki tölti majd be a bizottság megüresedő elnöki posztját.

A Népszabadság információja szerint Gyulay távolságtartása nem minden indok nélküli, mert ő a kiszemelt a Hungaroring Sport Zrt. elnöki posztjára...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.