Télen-nyáron bunda - A futballkorrupció okai

A futball-világbajnokság „miatt” fölöttébb csekély figyelmet kapott a Debrecen két játékosának eltiltása. Az Európai Labdarúgó Szövetség illetékes testülete Mészáros Norbertet másfél, Vukasin Polekszicsot első fokon két évre eltiltotta „jelentési kötelezettség elmulasztása miatt”. A hongkongi rendőrség a dél-afrikai torna idején lekapcsolt egy bűnbandát, amely 22 millió dolláros forgalmat bonyolított le egyetlen hónap alatt. A kínai hatóságok 810 fogadásszervezőt vettek őrizetbe és 600 illegális tippirodát számoltak fel.

A három ügynek látszólag semmi köze egymáshoz, ám az esetek jól illusztrálják a futballvilág perifériájára szorult országok mindennapjait. A korrupció, a fogadási csalás ugyanis a játék integráns részévé vált. A német hatóságok tavalyi bejelentése óta Magyarországon sem lehetnek illúzióink. A Nemzeti Nyomozó Iroda illetékeseinek egyelőre nem sikerült a szövevényes ügy végére járniuk, pedig azok a ligák járnak a legrosszabbul, amelyek elfeledkeznek a „takarításról”.

Legalábbis erre következtethetünk Declan Hillnek, az Oxfordi Egyetem kutatójának az International Journal of Sports Marketing and Sponsorship című folyóiratban publikált tanulmányából. A tudós példaként a malajziai pontvadászatot említi, amelyben – a hatóságok szerint – a találkozók kilencven százalékát manipulálták a kilencvenes évek elején, a drukkerek többsége pedig azóta bojkottálja az élvonalbeli meccseket.

Bár a jogszabályok szerint csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet legálisan online fogadást Magyarországon, más cégek is működnek a piacon...
Bár a jogszabályok szerint csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet legálisan online fogadást Magyarországon, más cégek is működnek a piacon...

Hill szerint a korrupció legfőbb oka a játékosok alulfizetettsége és az illegális fogadási biznisz létezése. Ha a magyarországi körülményeket vizsgáljuk, akkor a feltételek adottak... A honi futballisták jövedelme az átlagkeresethez viszonyítva irreálisnak tetszik ugyan, ám az együttesek többségénél korántsem idilli a helyzet. Egy korábbi NB I-es labdarúgó szerint volt olyan klubja, amelynél a bajnokság utolsó hónapjaiban, amikor már eldőlt a csapat sorsa, egyáltalán nem fizettek a játékosoknak. Értsd: szabad volt a vásár...

Egy másik volt élvonalbeli futballista arról regél, hogy alkalmanként mérkőzés közben kérdezgették egymástól a játékosok: tiszta-e a meccs. Mióta harmadosztályú találkozókra is lehet fogadni, az amatőrök rémisztő történeteket mesélnek a meglepetések özönéről...

A probléma igazi gyökere az online sportfogadás. Hall szerint az illegális biznisz élteti a korrupciót: Magyarországon virágzik az üzlet. Tudniillik a hatályos jogszabályok szerint csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhetne online fogadást idehaza. Ezzel szemben a külföldön bejegyzett cégek hatalmas médiafelületen kínálják sportfogadási szolgáltatásaikat. A honi hatóságok tehetetlenek a jogszabályi kereteket megkerülő vállalatokkal szemben. Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a cég nem tehet mást, mint a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik, ám nincs lehetősége arra, hogy érdemi lépéseket tegyen az ügyben. Az állami vállalatot és a piacot felügyelő Szerencsejáték Felügyeletnek – elviekben – több eszköz van a kezében a beavatkozásra.

Molnár Krisztián, az APEH illetékes főosztályának vezetője érdeklődésünkre leszögezte: „A Magyarország területén hírközlő eszközök és rendszerek útján – nem a Szerencsejáték Zrt. által – végzett online fogadásszervezői tevékenység minden formája illegális.” A hatóság ellenőrzéseinek tapasztalatai szerint az ilyen jellegű szolgáltatások működtetése nem Magyarországon bejegyzett társaságok által, külföldi szerverek útján történik, így ennek a tevékenységnek a szankcionálására az állami adóhatóságnak nincs lehetősége. Hozzátette: az illegális szerencsejáték szervezésével összefüggő jogsértő reklámtevékenységgel kapcsolatosan az állami adóhatóság a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál számos eljárást kezdeményezett már eddig is.

Az angol kutató tanulmányában felvázolta keretek tehát kétségkívül adottak ahhoz, hogy Magyarországon virágozzon a korrupció. Erre azonban nincs bizonyíték, legföljebb egy-egy furcsaság akad. Az idény utolsó fordulójában játszották például a ZTE–Nyíregyháza találkozót, amelyen az esélytelen szabolcsiak 2-0-ra vezettek az élbolyban tanyázó zalaiak ellen, ám a hazai csapat 4-3-ra nyert. Szentes Lázár, a vendégegyüttes szakvezetője a mérkőzés után a Sport TV-nek nyilatkozva kifejtette: elege van a meccsből, mert a pályán látott forgatókönyvet nem a trénerek írták. A riporter és az edző közötti dialógus folytatódott: „Hát akkor? Nem tudom. Van valami tippje esetleg? Nincs tippem, és ezt a szót ne is használjuk.”

Mindenesetre Hall tanulmányában emlékeztet egy 2004-es kínai bajnokira, amikor Yang Zuwu, a Beijing Hyundai együttesének menedzsere egyszerűen lehívta a garnitúrát a pályáról, és bejelentette, hogy nem csupán a találkozó további részében nem játszik csapata, de a Kínai Szuper Ligában sem lép pályára: egyszerűen megelégelte azt, ami a játéktéren történt, nem kért az alig palástolt korrupcióból.

Magyarországon ezzel az indoklással még nem hívtak le csapatot a játéktérről. Meglehet, nincs is miért, bár erre fogadni azért nem mernék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.