Tanárból ugródeszka?

Elérkezett a pillanat, amikor Roger Federernek el kell gondolkodnia a jövőjéről. Az elmúlt fél évben kikapott ettől-attól, legfőképpen olyanoktól, akiktől nem lett volna szabad – a spanyol Montanestől, a lett Gulbistól, a ciprusi Bagdatisztól –, ám most saját felségterületén, kedvenc borításán kapott súlyos sebet, és ezt már nem lehet kézlegyintéssel elintézni.

Azt is nehéz volt megemésztenie, amikor tavalyelőtt a döntőben kikapott Rafael Nadaltól: salakon még csak-csak, de füvön! Képes volt erőt meríteni a kudarcból, pedig tavaly januárban a melbourne-i fi nálét is elbukta a spanyollal szemben; kérdés, hogy innen van-e visszaút. A Roland Garros után elvesztette a világelsőséget, és a mostani kudarc után még halvány esélye sincs arra, hogy valaha visszavehesse.

Tegnap ugyanis négy játszmában kikapott attól a Tomas Berdychtől, akit eddig tízből nyolcszor legyőzött – általában fölényesen. Most viszont nem tudott mit kezdeni a cseh szerváival, miközben a sajátjait ellenfele lassan „kiolvasta”, mint kisiskolás A Pál utcai fiúkat. Már az is nehezen volt magyarázható, a svájci miként tudta elveszíteni a tulajdonképpen uralt első szettet (4:6), miként arról is mesélhetne, hogy a fölényes biztonsággal nyert második (6:3) után miért ment át labdaszedőbe (1:6, 4:6). Berdych jól felkészült, becsületes (tenisz)iparos, aki még véletlenül sem zseni: eddig mindöszsze 5 ATP-tornát nyert – évente egyet –, ahhoz feltétlenül „kevés”, hogy egy ereje teljében lévő Federert akár csak megszorongasson. Ehhez képest tegnap ő volt a tanár: ezért érkezett el a pillanat a számvetésre, Federer képesnek tartja-e magát a megújulásra, vagy megkockáztatja, hogy második vonalbeliek is ugródeszkának tekintsék. Ezt a kérdést alighanem már az első forduló után fölvetették rajongói, akik nem hittek a szemüknek, kedvencük hogyan vergődik a ranglistahatvanadik Falla ellen. Federer az elmúlt hét évben mindig ott volt a wimbledoni fináléban; most viszont még az elődöntő sem jött össze. Pete Samprasnak volt ereje (viszonylag) a csúcson, US Open-győzelem után – igaz, nem huszonnyolc évesen – visszavonulni, a svájcinak viszont azt kell eldöntenie, hogy akar-e még valamit.

És a folytatáshoz van-e kedve, ereje, szíve.

Bezzeg aFederernél jóval „iparosabb” teniszt játszó Novak Djokovics (3.) három szettben (6:3, 6:2, 6:2) verte az eddigi meglepetésember tajvani Lut. Elődöntős a brit Murray is, aki négy szettben múlta felül a franciaTsongát, valamint a spanyol Nadal, aki a svéd Söderlinget győzte le (3:6, 6:3, 7:6, 6:1). A döntőbe jutásért Djokovics Berdych, míg Nadal Murray ellen mérkőzik.

Berdych vigasztalja Federert
Berdych vigasztalja Federert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.