Vita már van a bíró videójáról

A Németország–Anglia és az Argentína–Mexikó találkozón látott súlyos játékvezetői tévedések nyomán újra fellángolt a vita a videobíró esetleges bevezetéséről. Carlos Queiroz, a portugál válogatott szakvezetője például sietett kijelenteni: „A sportág hitelessége került veszélybe, mert százmilliók látták ami történt, és amit a bírók nem.” A szakember szerint nem lehet tovább halogatni a technikai újítások alkalmazását a futballban.

Kapitális bíróhiba az idei vb-n: Lampard meg nem adott gólja. Öt játékvezetővel elkerülhető?
Sohasem volt gól. Hiába került Neuer kapujába a labda...

Számos futballpotentát és játékos sietett csatlakozni a kezdeményezéshez az ominózus meccsek után, ám amint az köztudott, Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke élesen elutasított minden hasonló kezdeményezést. Legalábbis eddig.

A FIFA első embere ugyanis tegnap bejelentette, hogy a vb-n tapasztalt hibák nyomán újra napirendre tűzi a videobíró bevezetésének kérdését a szervezet illetékes bizottságánál. A sportvezető hozzátette: „Őszintén elnézést kérek a hibákért. Higgyék el, lesújtottak a nyilvánvalóan rossz döntések.”

A kollektív felháborodás után konszenzus látszik kibontakozni arról, hogy a technikai reform elkerülhetetlen, ám akad, aki továbbra is szkeptikus a kérdésben. A Le Monde-nak nyilatkozó Jacques Blocizewski tudományos kutató úgy véli, hogy számos anomáliát vet fel a videobíró alkalmazása.

„Egyelőre ötlet sincs arról, hogy hogyan működne a rendszer játék közben. Persze, a német–angol mérkőzésen történt eset ennek ellentmond, de óriási hiba lenne erre az unikális példára kidolgozni egy szisztémát. Tegyük fel, hogy Lampard lövése után a labda öt percig nem kerül játékon kívülre, ilyen esetben csak az után néznék vissza a vitatott helyzetet? Ha tényleg bent volt a labda, akkor az eltelt idővel mi történik? Az az állítás is hamis, hogy a videó kiűzné az emberi hibákat a játékból.

A legtöbb kétes eset a büntetőterületen belül, szubjektív játékhelyzetben alakul ki, azaz a játékvezetők is különféleképpen értékelhetik. Mi történik, ha a különböző kameraállások eltérően interpretálják a helyzetet? Egyébként a televíziós ismétlésekkel dolgoznának vagy egy új rendszert kellene telepíteni? Hogyan hat a játékra, ha a játékvezetők egy bonyolult esetet hosszú percekig elemeznek?

Egyáltalán milyen szituációknál használnák a felvételt: tizenegyes, kiállítás, les, egyéb sportszerűtlenség, a labda helyzete, a szabálytalanság helye...? Már az is érdekes, hogy a vita egy „gól vagy nem gól” eset miatt kapott új erőre, miközben ez az egyik legritkább játékhelyzet, a szimulálás például sokkal inkább árt a játék képének...” – mondta a szakember.

Van min vitatkozgatni...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.