Három csapás

Ingujjra vetkőzve is megdermedt az ember a johannesburgi Ellis Parkban, ha az olaszok „játékát” nézte. A címvédő azúrkékeknek az első félidőben futballra – hát még a latin futballra – emlékeztető megmozdulásuk nem volt, s a meccs bágyasztó nyitányát híven jellemezte, hogy a közönség már negyedóra elteltével „hullámozni” kezdett.

(Ez alighanem világrekord a labdarúgó-mérkőzéseken előforduló unaloműzés történetében.)

Aztán hirtelen történt valami (nem is akármi): a 25. percben Kucka egy lövőcsel után érzéssel passzolt Vittekhez, aki a tizenhatosról a jobb sarokba lőtt (1-0).Mondanám, hogy a címvédő megingott, de addig is csak támolygott a „ringben”. Az már nem is szorító, hanem kutyaszorító volt, ráadásul a nyomát sem lehetett látni annak, hogy a squadra azzurra meg akarna menekülni a szégyentől. Sőt a lődörgő itáliaiak még örülhettek, amiért pusztán egygólos hátránnyal mehettek a szünetben az öltözőbe, mert nem sokon – úgy húsz centin – múlt, hogy Kucka príma lövése nem a bal sarokba, hanem csupán az oldalhálóba jutott.

Arra, hogy az olaszok hajlandók legyenek megmozdulni, a 67. percig kellett várni. Ekkor Mucha kapus rosszul ért Pepe beíveléséhez, Quagliarella labdáját pedig a „vészkapus” Skrtel a gólvonalról – ha nem azon belülről... – mentette. Az itáliai csőd azonban menthetetlen volt: a 73. percben Hamsik játszott középre, és Vittek, a nap, valamint Szlovákia hőse tökéletes perdítéssel továbbított a bal sarokba (2-0). A hajrában viszont Quagliarella lövése Mucháról Di Natale elé pattant, aki az üres kapuba passzolt (2-1), majd Quagliarella gólját az angol Webb les miatt érvénytelenítette, és már nem volt mese... Olyannyira nem, hogy egy bedobás után az épphogy beállt Kopunek elszakadt az alvó olasz védőktől, majd elegánsan a hálóba emelt (3-1). Quagliarella ugyan húszméteres bombagóllal „kozmetikázott” a végén (3-2), de ezt az itáliai szereplést nem lehet szépíteni.

Olaszország méltatlanul búcsúzott, Szlovákia pedig a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációját keltette.

Nem kellene tanulmányutat szervezni Magyarországról a szomszédba?

SZLOVÁKIA–OLASZORSZÁG 3-2 (1-0) F csoport, Johannesburg, Ellis Park, 55 000 néző. Jv.: Webb (angol).

Szlovákia: Mucha – Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik – Stoch, Strba (Kopunek, 86.), Hamsik, Kucka, Jendrisek (Petras, 94.) – Vittek (Sestak, 92.).

Olaszország: Marchetti – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito (Maggio, 46.) – Gattuso (Quagliarella, 46.), De Rossi, Montolivo (Pirlo, 56.) – Pepe, Iaquinta, Di Natale.

Gól: Vittek (25. és 73.), Di Natale (81.), Kopunek (89.), Quagliarella (92.).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.