Van másik...!

Kassai Viktor vezeti a mai Mexikó–Uruguay mérkőzést: magyar szempontból ez volt a hétfő legfontosabb híre. A korábban olimpiai döntőben is bíráskodó Kassai (akit asszisztensként Erős Gábor és Vámos Tibor segít) kiválóan dirigálta a Brazília–Koreai NDK találkozót, úgyhogy borítékolható volt az „ismétlés”.

Teljesítményének elismerését jelzi az is, hogy nem akármilyen meccset osztottak neki: az egyaránt négypontos közép- és dél-amerikai válogatott biztos továbbjutásra áll az A csoportban, s afféle szalonremivel kényelmesen biztosíthatja helyét a legjobb tizenhat között. Ennek kapcsán amúgy a FIFA állásfoglalást tett közzé, amelyben finoman jelezte: a szervezet a fair play elkötelezett híve, így mind a harminckét részvevőtől egyaránt becsületes, tiszta küzdelmet vár. A világszövetség nyilván nem ad ki kommünikét, ha a rustenburgi párharc előtt nem kezdődtek volna „nekem is jó, neked is jó, a franciáknak viszont nem az” tartalmú, sejtelmes célzások... Akárhogyan is, a franciáknak most nem jó, de a kiesés szélén álló, egypontos garnitúra – szemben a vasárnapi munkabeszüntetéssel – hétfőn legalább edzett. Kérdés viszont, hogy az Anelkaügy gerjesztette indulatok lecsillapodnak-e a dél-afrikaiak elleni randevúig; ha nem, akkor Raymond Domenech szövetségi kapitány válogatottjának – noha így sincs sok – semmi esélye nem marad a tizenhat közé jutásra.

„Semmilyen panaszt nem kaptunk a Brazília–Elefántcsontpart mérkőzéssel összefüggésben” – nyilatkozta Nicolas Maingot FIFA-szóvivő a szervezet johannesburgi sajtótájékoztatóján. Az újságírói felvetések Luis Fabiano második, kézzel-karral megsegített góljára, Kaká kiállítására, továbbá a brazil szövetségi kapitány, Dunga médiamunkásoknak tett állítólagos kemény nyilatkozatára vonatkoztak.

A brazilok által 3-1-re megnyert, durva jelenetekkel tarkított összecsapást követően Dunga és kollégája, a svéd Sven-Göran Eriksson is kritizálta a bíró ténykedését. „Azok számára, akik szeretik a futballt, igyekszünk mindig magas színvonalon teljesíteni, de a szép játéknak csak akkor van értelme, ha egyúttal kontroll alatt is tartjuk a mérkőzést – mondta Dunga. – Különbséget kell tenni a szép, erőteljes futball és az elfogadhatatlan között. Ha a bíró nem büntet meg bizonyos dolgokat, az nem jó, márpedig most ez történt. Kaká kiállítása teljességgel jogtalan volt. Az első sárga lapjánál például vele szabálytalankodtak, mégis őt figyelmeztették.”

Eriksson szerint csapata jól, szervezetten játszott, de elkövetett egy-két hibát, amelyet a brazilok kihasználtak: „Ami a rivális második találatát illeti, nem volt esélyünk. Luis Fabiano kézzel segített, amit a bíró nem vett észre. Ezt a találatot nem lett volna szabad megadni.”

A torna favoritjai közül ma az argentin társulat lép fel: azzal a görög alakulattal vetélkedik a B csoport zárókörében, amelynek – feltéve, hogy nem akar függni a nigériai–dél-koreai mérkőzés végeredményétől – győzelemre kell játszania dél-amerikai vetélytársa ellen. Ehhez képest a 2004-es Európa-bajnok köreiben inkább a biztos védekezésre alapozzák a taktikát, ami – látva Maradona együttesének támadóerejét – nem is csoda. „Egészen különleges képességű csapat” –jegyezte meg Otto Rehhagel, a görögök szövetségi kapitánya, aki sok jóban nem reménykedhet, amennyiben az első két fellépésükön öt gólt szerzett argentinok ezúttal is offenzív futballt mutatnak be. Márpedig – a nyilatkozatok alapján – továbbra is ebben a szellemben lépnek pályára, s bár a legutóbb triplázó Higuain, valamint Tevez valószínűleg a kispadon ül majd, Messi mellett a friss Bajnokok Ligájagyőztes Internazionale klaszszisa, Milito, továbbá az Európa Ligát nyert Atletico Madrid éke, Agüero lép fel, vagyis a támadószekció sokkal gyöngébb aligha lesz...

Argentína (6 pont) egyébként csak abban az extrém esetben eshet ki, ha legalább három góllal kikap Görögországtól (3), továbbá Dél-Korea (3) is ilyen különbségű győzelmet arat Nigéria (0) felett. Ugyanakkor az afrikai gárda is reménykedhet: nyolcaddöntős szerepléséhez – saját sikere mellett – az kell, hogy a másik találkozón az argentinok nyerjenek. A svéd Lars Lagerbäck által trenírozott nigériaiak zárt kapuk mögött készülnek. „Szerencsések vagyunk, hogy két vereségünk ellenére is reális esélyünk van a továbblépésre; igyekszünk élni a lehetőséggel” – mondta szűkszavúan a szakember.

Lesz izgalom, annyi szent.

Lesz-e sorsolás?

A vb csoportmérkőzései végén ezek a mutatók döntenek a helyezésekről:

a szerzett pontok száma;

a gólkülönbség;

a szerzett gólok száma.

Ha két vagy több csapat esetében ezek a mutatók megegyeznek, akkor:

az érintett együttesek egymás ellen szerzett pontjainak száma;

egymás ellen elért gólkülönbsége;

egymás ellen elért góljainak száma;

sorsolás.

Ez lesz ma

Harmadik, utolsó forduló.

A csoport: Mexikó–Uruguay, Rustenburg, 16. Jv.: Kassai Viktor. Franciaország–Dél-Afrika, Bloemfontein, 16. Jv.: Ruiz (kolumbiai). B csoport: Görögország–Argentína, Polokwane, 20.30. Jv.: Irmatov (üzbég). Nigéria–Dél-Korea, Durban, 20.30. Jv.: Benquerenca (portugál).

Argentin szurkolók Messi- és Maradona-maszkokkal
Argentin szurkolók Messi- és Maradona-maszkokkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.