Szlovákia: „szégyen”, KNDK: „diadal”

Szlovákia háborog az Új-Zéland elleni 1-1 után. „A szégyen pillanata” – ezzel a címmel számolt be a Novy Cas című bulvárlap a szomszédos ország válogatottjának vb-bemutatkozásáról, s hasonlóan vélekedett a Plus 1 című újság is, amely ezt írta: „Szégyenletes döntetlen az esélytelenek ellen.” Hogy aztán a szlovákok mennyivel voltak esélyesebbek az új-zélandiaknál, azt nem lehet tudni...

Ezzel együtt aPravda „Egy döntetlen, amely úgy fáj, mint a vereség” címmel jelent meg, míg a Hospodarske Noviny azt jelentette: „Gyász és csend.”

Egyébként Vladimir Weiss szövetségi kapitány is „gyászosnak” nevezte az öltözői hangulatot az új-zélandiaknak a 93. percben elért egyenlítő gólja után. Martin Skrtel, a Liverpool védője viszont így nyilatkozott: „Ma még fáj ez az eredmény. De holnaptól már előre kell tekintenünk.”

Rosszul járt egy új-zélandi is, mégpedig az a fogadó, aki negyvenezer új-zélandi dollárt (nagyjából 6 millió 350 ezer forintot) vesztett azzal, hogy honfitársai az utolsó pillanatokban egalizáltak...

Míg Szlovákiában „temetik” a csapatot, addig Észak-Koreában büszkék a válogatottra. A népi demokratikus köztársaságban úgy vélik: az ázsiai együttes „morális győzelmet” aratott a brazilok ellen, jóllehet 2-1-re kikapott a dél-amerikai együttestől. „A kezdetektől fogva nagy csatát vívott a két csapat. A KNDK játékosai nem veszítették el önbizalmukat a két bekapott gól után sem” –jelentette a KCNA, az északkoreai hírügynökség. Kim Jong Hun szövetségi kapitány pedig azt mondta: „Bár nem nyertünk, sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Öt napunk van arra, hogy ezek felhasználásával felkészüljünk Portugália ellen.”

Noha a favoritok egyáltalán nem csillogtak, a máskor mindig kritikus brazil sajtó ezúttal nem szedte le a keresztvizet a sárga mezesekről. Sőt a Jornal do Brasil a következő érdemjegyeket adta a kezdő tizenegy tagjainak: Julio Cesar 6 – Maicon 9, Lucio 6, Juan 8, Michel Bastos 8,5 – Elano 8, Gilberto Silva 5, Felipe Melo 6, Kaká 5 – Luis Fabiano 6, Robinho 8,5. Hanyasok röpködnek majd, ha esetleg megy is a játék?

Lehet, hogy Florent Maloudának van igaza. A francia futballista megvilágította a lényeget: „A labdarúgás egyszerű. Csak nyerni kell; akkor minden csodálatos, mindenki a barátod, és mosolyog rád.” Azért a franciák táborát aligha veti szét a derű – igaz, még nem is győztek Dél-Afrikában –, de most jobbak az esélyeik, mint Uruguay ellen, mivel Mexikóval szemben még veretlenek (az örök mérlegük: öt győzelem, egy döntetlen), ráadásul Raymond Domenech szakvezető azt tervezi, hogy ma este (20.30) négy támadójátékost szerepeltet. Elöl Anelka és Henry, mögöttük Ribery és Malouda játszik, a védelem pedig változatlan marad. A Bacary Sagna, Gallas, Abidal, Evra soron nem lesz könnyű áttörni, főként úgy nem, hogy e négyes előtt még ott vanToulalan és Diaby is.

Argentína csapata szintén erősödhet, hiszen Juan Sebastian Veron megsérült, és a már kevéssé dinamikus középpályás helyett pályára lépő Maxi Rodriguez felgyorsíthatja a dél-amerikaiak játékát. Erre szükség is lesz a mozgékony dél-koreaiak ellen, akik ugyanúgy hárompontosak az első forduló után, mint ma délutáni vetélytársaik. Diego Maradona argentin szakvezető bízik a nigériaiakat 1-0-ra legyőző együttesében: a Veron, Rodriguez cserét kivéve a felállítás nem módosul, azaz Messi és Tevez között marad Higuain, míg Diego Milito a kispadon ül.

Apropó, kispad! Fabio Capello angol válogatottja kapott hideget-meleget, méghozzá nem mástól, mint a német „Császártól”, Franz Beckenbauertől. A futballistaként és szövetségi kapitányként is világbajnok legenda ezt állapította meg a dél-afrikai The Times jegyzetírójaként: „Az angolok visszafejlődnek a rossz emlékű rúgd és fuss! stílushoz. Nem hiszem, hogy Capello képes lenne változtatni ezen. A probléma elsődleges oka az, hogy kevés hazai játékos van a Premier Ligában, ahol mindinkább a légiósoké a főszerep.”

Az angolok válasza: „Olyan futballt játszunk, amely a legjobban illik hozzánk.”

Csakhogy azzal 1966 előtt és után válogatottjuk nem nyert az égvilágon semmit...

Ez lesz ma

B csoport: Argentína–Dél-Korea, Johannesburg, 13.30. Jv.: De Bleeckere (belga). Görögország–Nigéria, Bloemfontein, 16. Jv.: Ruiz (kolumbiai).

A csoport: Franciaország–Mexikó, Polokwane, 20.30. Jv.: Al-Gamdi (szaúdi).

Maicon pazar mozdulata nyomán vezettek a brazilok 1-0-ra
Maicon pazar mozdulata nyomán vezettek a brazilok 1-0-ra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.