Afrika, mínusz hat fok

Ilyen még nem volt.... Bár 1962-ben Chilében kályhákat kellett vinni a csapatok szálláshelyére a hideg miatt, szó szerinti télben még nem rendeztek futball-világbajnokságot. (Sok minden más mellett ezért is: bravó, FIFA!) A dél-afrikai rádióállomások meteorológiai jelentései szerint hóra és fagypont alatti hőmérsékletre kell számítani a következő napokban. Az ország egyes területein mínusz hat fokig, esetleg az alá is süllyedhet a higanyszál.

A vb-helyszínek közül Bloem fonteinben mínusz 3 fok várható, és mától sűrű köd ereszkedik Johannesburgra, valamint Pretoriára. A hangulat annál forróbb, de egyáltalán nem (vagy nem csupán) a meccsek miatt. Fokvárosban a biztonsági őrök, Johannesburgban a buszvezetők kezdtek sztrájkba, miután a rendőrség Durban városában már feloszlatta azt a tüntetést, amelyet szintén biztonsági őrök tartottak. A johannesburgi sofőrök azért szüntették be a munkát, mert nem tájékoztatták őket a vb ideje alatti túlórákról. A sztrájk miatt a Hollandia–Dánia találkozó után szurkolók sokasága maradt tömegközlekedési eszköz nélkül, a Soccer City stadion körül káosz alakult ki. A helyi tömegközlekedési vállalat igazgatója közölte, hogy folyamatosan tárgyalnak a buszvezetőkkel; megállapodás még nincs.

Jéghideg Afrika
Jéghideg Afrika

Ahogyan az olasz táborban sincs semmiféle öröm. Marcello Lippi szövetségi kapitány ugyan kijelentette, hogy „az ilyen mérkőzéseket meg kellene nyernünk, elvégre ellenfelünk nem csinált semmi rendkívülit, csupán a védekezésre összpontosított”, a Paraguay elleni 1-1 nem válik az itáliaiak díszére. Nem jó hír a címvédő squadra azzurra szempontjából, hogy a szünetben lecserélt Gianluigi Buffon sérülése súlyosnak tűnik. A paraguayiak viszont érthetően elégedettek; szakvezetőjük, az argentin Gerardo Martino joggal említette, hogy „olyan ellenféllel szemben, mint az olasz válogatott, a döntetlen jó eredmény”.

A „remi” jó lenne a svájciaknak is ma délután (16) a spanyolok ellen, mivel a két válogatott eddigi mérlege az alpesiek szempontjából: tizennyolc mérkőzés, három döntetlen, tizenöt vereség. Rá adásul az Európa-bajnoki címvédő spanyolok 2007 januárja óta csak egyszer – a múlt évben, a Konföderációs Kupa elődöntőjében – kaptak ki, és a világbajnokság legnagyobb favoritjai közé tartoznak. Szövetségi kapitányuk, Vicente del Bosque viszont az ellenfelet dicsérte: „Vetélytársunk labdarúgói évek óta együtt játszanak, szilárdan védekeznek, és minőségi futballra képesek.” Az udvarias nyilatkozat dacára nagy meglepetést keltene, ha a vélhetően a Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Piqué, Capdevilla – David Silva, Xabi Alonso, Xavi, Busquets, Iniesta – David Villa összetételben kezdő spanyolok nem nyernének...

A H csoport másik találkozóján (13.30) Chile negyvennyolc év elteltével próbál újra vb-meccset nyerni. Habár kísérletezett már ezzel tizenhárom alkalommal, de 1962. június 16., a Jugoszlávia elleni bronzmérkőzés (1-0) óta egyetlen meccsén sem győzött a világbajnokságon. A rivális ma a hondurasi csapat, és a két együttes annyiban hasonlít egymásra, hogy mindkettőből hiányozhat egy-egy Suazo (a dél-amerikaiaknál Humberto, a hondurasiaknál David játéka kétséges). A chilei Humberto Suazo a térségi vb-selejtezők mesterlövésze volt, és David Suazo sem veszélytelen csatár, sőt. De meglehet, ezúttal egyikük sem szerepelhet, bár a pályára lépésre a hondurasinak jobb esélye van.

Este Pretoriában (20.30) már a második forduló kezdődik az A csoportban, a döntetlenek négyesében. Az első körben 1-1-gyel zárult a Dél-Afrika–Mexikó és 0-0-lal a Franciaország–Uruguay találkozó, ma pedig az a legnagyobb kérdés, hogy képeségeinek megfelelő produkciót nyújt-e az „uruk” príma csatárpárosa, a Forlan, Suarez kettős. Ha igen, akkor bajba kerülhetnek a házigazdák; ha nem, akkor Uruguay azt igazolná, hogy egyáltalán nem volt véletlen a délamerikai selejtezőcsoportban elért szerény ötödik helye.

Azért még a vesztesről sem állíthatnánk biztosan, hogy fújhatja, mint a dél-afrikaiak a vuvuzelát...

Ez lesz ma

H csoport: Honduras–Chile, Nelspruit, 13.30. Jv.: Maillet (Seychelle-szigeteki).

Spanyolország–Svájc, Durban, 16. Jv.: Webb (angol).

A csoport: Dél-Afrika–Uruguay, Pretoria, 20.30. Jv.: még nem jelölték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.