Pars-ügy: folyt. köv.

Újabb doppingvizsgálatra, azaz tesztjeik ismételt elemzésére kötelezné a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a „Pars-ügy” fehérorosz részvevőit. A NOB ezzel a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki, a bizottság közleménye szerint elfogadhatatlan döntésére reagált. Mint köztudomású: a pekingi olim pián második és harmadik helyen végzett s pozitív mintát – magas tesztoszteronértéket – produkált két fehérorosz kalapácsvető, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon a CAS-határozat szerint visszakapja a NOB által 2008 decemberében elvett ezüst-, illetve bronzérmet. Ennek nyomán Pars Krisztián marad negyedik.

Az indoklás szerint a „szokatlanul összetett doppingeset” pekingi laboratóriumi mintaelemzésekor „műhiba” történt.

Thomas Bach, a NOB alelnöke – írja az MTI – pénteken bejelentette: a levett vér- és vizeletmintákat több mint nyolc évig tárolják, úgyhogy azokon bármikor elvégezhetőek a tesztek. „A bizonyítékok ezért a birtokunkban vannak” – fogalmazott a sportvezető. „Azt szeretnénk, ha a CAS döntését felülvizsgálnák, ezért megtesszük a technikailag szükséges lépéseket, és újabb tesztet végeztetünk el egy akkreditált laborban.”

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség is csalódottan reagált a CAS-határozatra, s jelezte: teljes körű jelentést kér a teszteket végző laboroktól, és elemzi, értékeli a történteket.

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára örömmel nyugtázta a NOB-döntést: „Amekkorát csalódtam csütörtökön a sportban és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, annyira megnyugtató, hogy a NOB az egyetlen és legkézenfekvőbb választ adta a Sportdöntőbíróság hibás döntésére – mondta az MTI-nek Gyulai. „Orvosi szempontból nem tudom, két év alatt mennyire változhat meg egy minta összetétele, de bízom abban, hogy azt a hibát, amelyet a pekingi labor elkövetett, nem követi el még egyszer a NOB. Különben könnyen hitünket veszíthetjük az olimpiai mozgalomban és a tiszta sportban.”

A pénteki Népszabadságban Gyulai „arcátlan csalásnak”, Pars „mocskos ügynek” minősítette a CAS-verdiktet.

Még lehet belőle nagy dobás...
Még lehet belőle nagy dobás...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.