A köztévének brazil-angol döntő lenne a legszerencsésebb

Kimagasló nézettségre számít a köztévé a futball-világbajnokság magyarországi jogtulajdonosaként.

A legutóbbi nagy labdarúgótorna, az Európa-bajnokság kiemelkedőnek tekinthető eredményeinek túlszárnyalását várják az MTV vezetői: két éve a Spanyolország–Németország döntőt 2 135 618 néző látta, ezzel a finálé a 2008-as esztendő legnézettebb televíziós eseményeinek egyike volt. A köztévének a jelentős kiadások – a közvetítés jogdíja 2,7 millió euró, a kommentátorok utaztatása és elszállásolása, valamint a közvetítés technikai hátterének biztosítása további 100 millió forint kiadást jelent – ellentételezéseként többféle bevétele is származik a közvetítéssorozatból: a szponzoráció és a reklámok mellett például az ismétlések és az összefoglalók értékesítéséből juthatnak pénzhez, de jogdíjat fizetnek a nyilvános kivetítők üzemeltetői is.

Négyéves emlék: közös szurkolás a Millenáris Park kivetítője előtt
Négyéves emlék: közös szurkolás a Millenáris Park kivetítője előtt

Előzetes felmérések szerint a felnőttek 60 százaléka tervezi, hogy követi a világbajnokság eseményeit. A 2008-as Eb tapasztalatai alapján a nézők fokozatosan kapcsolódnak be a közvetítésekbe, amelyek közül sorrendben a fő műsoridős (20.30) és a délutáni (16) mérkőzések a legnépszerűbbek. Nézettségi szempontból a kutatások szerint brazil–angol döntő lenne a legszerencsésebb.

A köztévé 1962 óta közvetít világbajnoki mérkőzéseket: ezúttal „röpke szünet” után tér vissza. (Mint ismeretes, a legutóbbi vb-t egy másik csatornán láthattuk.) Valamennyi találkozó képernyőre kerül, ráadásul HD-minőségben.

Az MTV összesen 98 adást készít: a csoportmérkőzések idején az összecsapások után éjszaka 120, az egyenes kieséses szakaszban pedig 45 perces összeállítást láthatnak a nézők; az összműsoridő meghaladja a 236 órát. A helyszínen dolgozó öt kommentátor dolgát alaposan megnehezítik az irdatlan távolságok: a több mint egymillió négyzetkilométeren elterülő Dél-Afrikában a két legtávolabbi stadion közötti távolság 1700 kilométer. Ezért elképzelhető, hogy egy-egy mérkőzést nem a helyszínről, hanem a johannesburgi Nemzetközi Televíziós Központból közvetítenek.

Az idén stadiononként 30 kamera képét láthatják a tévékészülékek előtt ülők. A 64 mérkőzésből 25-öt háromdimenziós technikával közvetítenek. A Magyar Televízió is készül arra, hogy a vb-döntőt az elérhető legmodernebb módon, 3D-ben közvetítse.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.