Nem első a Premier League

A Bundesliga megtörte a Premier League egyeduralmát: a német bajnokság több hasznot hozott a 2008/2009-es évadban, mint az angol vetélytárs. A PL 1992-es debütálása óta második alkalommal fordul elő, hogy a liga lecsúszik a „gazdagok” rangsorának éléről.

A szigetországi pontvadászat profitja brutálisan, ötvenhét százalékkal esett vissza; a 79 millió fontos eredmény a legalacsonyabb az ezredforduló óta. Igaz, az angolok helyzete még így sokkal kedvezőbb, mint a továbbra is veszteséges olasz és francia ligáé.

A Deloitte jelentése szerint a Bundesliga 146 millió fontot hozott,miközben találkozóit átlagosan nyolcezer nézővel több nézte meg a helyszínen, mint az angliai meccseket. A legtöbb bevételt továbbra is a Premier League tudhatja magáénak, csakhogy kiadásainak növekedése miatt alacsonyabb hatékonysággal működik az üzlet, mint korábban. Ennek elsődleges okaként az elképesztő fizetéseket említi az analízis. Míg az olasz és a spanyol bajnokságban a klubok egymilliárd fontot sem költenek ilyen jellegű kiadásokra szezononként, a Bundesliga pedig inkább a félmilliárdhoz áll közelebb, addig az angliai együttesek 1,32 milliárd fontot utalnak fizetésekre évadonként. Ennek nyomán egy átlagos Premier Leaguefutballista 21 600 fontot, azaz csaknem hét és félmillió forintot keres hetente. Ugyanakkor még a másodosztályban is majd kétmilliót tesznek zsebre a játékosok. A könyvvizsgáló cég elemzése szerint a szigetországi együttesek bevételeik több mint felét költik fizetésekre. Hab a tortán: a csapatok hiába igyekeznek kurtítani a kiadási oldalt, mert korábban három- és négyéves kontraktusokat szignáltak a labdarúgókkal, amelyeket időközben módosítani rendkívül nehéz feladatnak tetszik.

A vállalat szakértői rámutatnak: a futballisták szerződései másképpen épülnek fel, mint a gazdasági élet egyéb szereplőinek kontraktusai: a futballistáknak ugyanis magas alapfizetést garantálnak, és a bónuszok csak a végösszeg kisebb hányadát teszik ki. A Bundesliga kiemelkedő népszerűsége mellett éppen a klubok racionálisabb játékos-politikájának köszönheti ideiglenes első helyezését. Dan Jones, a Deloitte egyik partnere leszögezte: „Az európai labdarúgásban megfigyelhető folyamatos bevételnövekedés arról tanúskodik, hogy a piac ellenáll a gazdasági válság nehézségeinek;mindez öszszefügg azzal, hogy a szurkolók hűsége továbbra is töretlen, és azzal, hogy a futball változatlanul vonzza a támogatókat és a televíziós társaságokat."

 

Felemelő pillanat. A Bayern München játékosai nem a Bundesliga sikerét, hanem bajnoki címüket ünneplik
Felemelő pillanat. A Bayern München játékosai nem a Bundesliga sikerét, hanem bajnoki címüket ünneplik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.