Magyar-német: Stefánia 57.

Erwin Koeman, a magyar válogatott szakvezetője rendszeresen az együttes fejlődéséről beszél, ezért jó, ha mindjárt az elején tisztázzuk: amikor a holland tréner hivatalba lépett Budapesten, honfitársaink az ötvenhetedik helyet foglalták el a FIFA világranglistáján. S mit gondolnak, hányadikak most? Ötvenhetedikek.

Fényezés ide, szép szavak oda, nemhogy nagyot, de kicsit sem lépett előre a csapat... Bezzeg a németek úgy lépnek pályára ma este a Puskás Ferenc stadionban, hogy gondolataik már Dél-Afrikában járnak. A barátságos meccsre is akképpen tekintenek, mint próbajátékra a vb előtt, azaz pusztán előkészületi partnernek választották hazánk fiait.

Csaknem negyedszázada ez a magyar szerep.

A német közvéleményt a tét nélküli találkozónál jobban foglalkoztatja Adler kapus, majd Ballack kiválása, valamint Thomas Müller sérülése. Ám teljes a bizalom Joachim Löw szövetségi kapitányban, aki a sikeres szakvezetők közé tartozik eddigi 32 győztes, 8 döntetlennel zárult és mindössze 6 vesztes mérkőzésével, pedig Németországban magas az igényszint. Löw csupán a tizedik kapitány Németország (az NSZK) futballtörténetében, és már azzal is letette névjegyét, hogy két esztendővel ezelőtt az Ebdöntőbe vezette együttesét. Az Európa-bajnokság óta tizenkét mérkőzést megnyert, és csak hármat veszített el a német csapat (Anglia, Norvégia, továbbá az idén Argentína ellen), az eredményesség tehát változatlan, úgyhogy hiába a majális jelleg, Pestre sem kikapni jött a vendég együttes.

Már csak azért sem, mert Koeman magyar szakvezetőként a legritkább esetben mutatott fel sikert számottevő válogatott ellen. Irányításával 7 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség a mérleg, de a hét diadalból négy Albániával és Máltával, egy pedig Észak-Írországgal szemben született, azaz csak a görögök és a dánok felülmúlása keltett némi feltűnést. A szakvezető helyzetét nehezíti, hogy a magyar válogatott az 1954-es, minálunk traumatikus vb-döntő óta mindössze háromszor tudta legyőzni a németeket, illetve a nyugatnémeteket, igaz, a legutóbbi siker főszereplője, a 2004-ben két gólt szerző Torghelle most is ott van a keretben.

Azt a mérkőzést épp a berni döntő fél évszázados jubileumán rendezték, előzőleg pedig az MLSZ centenáriumán találkozott a két csapat. A végeredmény 2001-ben 2-5 volt.

Bár az ellenfél ötvenegy hely előnnyel „vezet” a FIFA-listán, ennyi most nem várható.

De az sem, hogy ünnep lesz a mi utcánkban...

Magyarország–Németország

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS, PUSKÁS FERENC STADION, 20. JV.: LARSEN (DÁN).

Magyarország: Király (72-szeres válogatott) – Bodnár (44), Vanczák (45), Juhász (51), Bodor (22) – Huszti (47), Szélesi (24) vagy Tőzsér (17), Koman (–), Vadócz (26), Dzsudzsák (24) – Torghelle (40).

Németország: Neuer (3) – Friedrich (70), Mertesacker (60), Tasci (11), Aogo (1) –Trochowski (29), Khedira (3), Westermann (18), Özil (8), Podolski (71) – Klose (94).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.