Franciaországé a 2016-os Eb

Gall-győzelem Genfben: tegnap eldőlt, hogy a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot Franciaország rendezheti. A végső szavazáson az UEFA végrehajtó bizottsága három pályázat közül választott: versenyben volt még az olasz és a török kandidáció is. Az Európai Labdarúgó Szövetségnek szigorú feltételei voltak a jelentkezőkkel szemben: feltétlenül „fel kellett mutatniuk” két, ötvenezresnél nagyobb stadiont, szükség van továbbá három negyven-, és négy (minimum) harmincezres arénára.

A franciák „mindent vittek” a Stade de France-szal (81 338 ülőhely), de megfeleltek a különleges kívánalmaknak a jelenleg hatvanezres, ám hetvenezresre kibővítendő marseille-i Stade Velodrome-mal is. A jelenlegi létesítményekkel sem kell szégyenkezniük, mindenesetre új stadiont építenek Nizzában (40 000), Lille-ben (50 000), Lyonban (62 500) és Bordeauxban (42 000).

Péntek délelőttmind a három jelentkező kapott fél-fél órát arra, hogy szóban is meggyőzze a döntéshozókat. Ezen – érintettség okán – nem vett részt az UEFA francia elnöke, Michel Platini, továbbá a török Senes Erzik és az olasz Giancarlo Abete. A franciák semmit nem bíztak a véletlenre: kimagasló színvonalúnak minősített pályázatuk támogatására Genfbe érkezett Nicolas Sarkozy köztársasági elnök is; szakmai oldalról Zinedine Zidane támogatta személyesen az ügy sikerét. Az ország 1984 után rendezhet újra Európa-bajnokságot: a 2016-os annyiból mindenképpen történelmi lesz, hogy első alkalommal vesz részt rajta 24 ország. Csupán az érdekesség kedvéért: 1984-ben Franciaország lett az aranyérmes, Platini pedig a gólkirály...

Platini: otthon, édes otthon
Platini: otthon, édes otthon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.