Akiknek nem játék a vezetés

A hétköznapokban sohasem lehetnek sikeresek, ellenben minduntalan a támadások kereszttüzében állnak. Szakmájukban Európa krémjéhez tartoznak, ám alig tudunk róluk valamit. Vágner László, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának vezetője mesélt lapunknak a futballbírók kiválasztásáról, fizetéséről, az amatőr feltételekről, valamint a „repülő sípmesterekről”.

– „Úgy látszik, az NB I-ben már bárki vezethet meccset” – szól a klubvezetők, médiamunkások, szurkolók kórusa egy-egy súlyos játékvezetői tévedés után. Felteszem, nem ért egyet a felkiáltással.

– Akik ilyesféle elméletekkel állnak elő, azok vajmi keveset tudnak erről a szakmáról. Mintegy háromezer-nyolcszáz játékvezető működik Magyarországon, közülük a legjobb tizenynyolc lép fel az élvonalbeli találkozókon.

– Mi a biztosíték arra, hogy valóban a legrátermettebbek érnek a csúcsra?

– A játékvezetői bizottság komplex kiválasztási rendszert működtet. A tehetségek a területi szövetségek ajánlása nyomán kerülnek a látókörünkbe; őket a fiatalok felkarolására szolgáló úgynevezett Talentmentor program révén folyamatosan figyeljük, szakmai fejlődésüket egy rutinos ellenőr felügyeli. Ennek folytán csak a legjobbak juthatnak el az NB I-es és NB II-es játékvezetőket tömörítő keretig.

– Milyen feltételeknek kell megfelelniük a kiválasztottaknak ahhoz, hogy belépőt nyerjenek a másodosztályba?

– A tálentumoknak szigorú elméleti felmérőkön kell megfelelniük, teljesíteniük kell a nemzetközi szövetség által meghatározott fizikai szinteket, és persze ellenőreink számos találkozón osztályozzák teljesítményüket. Mindezek tetejébe a harmincéves korhatárra is figyelnünk kell.

– Ezek szerint egy kiemelkedően tehetséges bíró nagyon hamar a tűz közelébe érhet.

– Szó sincs erről. Bármilyen jó képességű is egy játékvezető, a szamárlétrát végig kell járnia. A bírók átlagosan hat-tíz év működés után jutnak el az élvonalba.

– Ha egy játékvezető felkerül az NB I-es keretbe, akkor mennyiben változik meg az élete? Otthagyja például a munkáját?

– Nem teheti. A bíróink ugyanis amatőr feltételek mellett készülnek, de mindenki azt várja el, hogy profi módon teljesítsenek.

– Azaz?

– A játékvezetők egy profi bajnokságban amatőrként vezetik a bajnoki címről vagy a kiesésről döntő meccseket. Munka mellett művelik szakmájukat. Magyarországon – egyelőre – nincs realitása annak, hogy főállásban alkalmazzunk futballbírókat.

– Miért nem lépnek egyoldalúan? Ha egy játékvezető sokat keres, megtehetné, hogy otthagyja „civil” állását.

– Viccel? Egy NB I-es mérkőzést bruttó hatvanezer forintért vezetnek a játékvezetők. Alapfizetésük nincs; ha súlyos szakmai hibát követnek el, akkor több hétig pihennek. Az ilyen periódusokban ugyanúgy tréningezniük, készülniük kell, csak éppen pénzhez nem jutnak, mert nem küldjük meccsre őket...

– A közvélemény azonban nem tudhat a pihentetésekről, az eltiltásokról, mert ön következetesen nem nyilatkozik a témáról. Ennek nyomán a drukkerek szemében a játékvezetők érinthetetlennek tetszenek. Miért a hallgatás?

– Mert meg kell védenem a játékvezetőimet. Egyébként pedig nem teszek mást, csak a nemzetközi szövetségek gyakorlatát alkalmazom. Az UEFA vagy a FIFA egyetlen bírót sem állít pellengérre. Hallott például arról, hogy mennyi ideig pihent Övrebö a Chelsea–Barcelona BL-elődöntő után?

– A példát értem, ám a némaság okait továbbra sem.

– Pedig a képlet egyszerű: a játékvezetőknek komoly nyomás alatt kell megfelelően teljesíteniük hétről hétre. Egyrészt: ha minden esetben nyilvánosságra hoznánk a hibák következményeit, akkor a bírónak a legközelebbi alkalommal meg kellene küzdenie a játékosok és a szurkolók előítéleteivel is. Másrészt: ha a játékvezetők tudják, hogy nem állítjuk célkeresztbe őket, akkor tiszta fejjel tudnak készülni a következő feladatra.

– Ilyen fontos a nyugalom, amegfelelő lelki állapot?

– Teljes koncentráció nélkül nem lehet megoldani a komoly feladatokat. A DVSC–Videoton találkozón működő játékvezetők például már a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően töltötték a „meccsnapot”. Délelőtt utazás, ebéd, majd csendes pihenő, este stadion. Az eredmény látható volt.

– Ha már az eredményeknél tartunk: milyen a honi játékvezetők megítélése külföldön?

– Büszke vagyok arra, hogy az utóbbi években visszavezettük a magyar játékvezetést a kontinens elitjébe; a kelet-közép-európai régiót „uraljuk”. Elég talán, ha néhány adatot említek: játékvezetőink hatvanöt alkalommal mentek külföldre 2006-ban, tavaly már kilencvenötször, ha ilyen ütemben haladunk, akkor az idén átlépjük a százas határt.

– Csak a megbízások száma növekszik, vagy a feladatok komolysága is?

– Kassai Viktor utazik a világbajnokságra, Vad II István egyetlen európai játékvezetőként részt vesz a szingapúri ifjúsági olimpián. Gál Gyöngyi nemrégiben női BL-elődöntőt dirigált. 2008-ban a mi játékvezetőink vezették az olimpiai finálét, valamint a futsal- és a strandfutball-vb döntőjét is. Soroljam még?

– Meggyőző beszámoló, ám ennek fényében még kevésbé érthető, hogy miért nem megfelelő a játékvezetők elfogadottsága Magyarországon. Mi lehet az ok?

– Nem ütöm el annyival a választ, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában. Ugyanakkor tény: amíg Kisteleki István hivatalban volt, sokkal kevesebb támadás érte a bizottságot. Az átmeneti időszakban egyre több klubvezető és tréner érzi úgy, hogy a játékvezetők vélt vagy valós szakmai hibái nyomán nem ér el együttese megfelelő eredményeket. A nyomásgyakorlásnak azonban továbbra sem kívánok teret adni.

– Ha nem lennének a hibák, akkor...

– Akkor nem emberek vezetnék a mérkőzéseket. Ebben a szakmában a tévedések elkerülhetetlenek. Azért dolgozunk, hogy minimalizáljuk a helytelen ítéletek számát. A fiúk edzenek, mindannyiukat Polar órával szereltük fel, így figyelemmel követjük, hogy mennyit és milyen intenzitással tréningeznek. Évente hatszor továbbképzést tartunk, külföldi edzőtábort szervezünk, négyszer kell teljesíteni a fizikai tesztet. Nem ritkák az olyan meccsek, amelyeken a bírók – a futballistákat túlteljesítve – tizenháromtizennégy kilométert futnak. És azt se feledjük: a játékvezetők nagyon lelkiismeretesek; én egy-egy súlyos hiba után volt, hogy két-három napig alig tudtam aludni...

– Elnökként már többet pihen?

– Többet, de nem sokat. Hatkor kelek, lefőzöm a kávét a feleségemnek, majd munkához látok: jelentések, elemzések, meccsek... Este nyolcig a játékvezetésről szól minden napom.

– Több mint négy éve vezeti a bizottságot, sikeresnek ítéli az elnöki periódust?

– A hétköznapokban nem lehetünk sikeresek. Ha minden rendben ment, akkor csak a munkánkat végeztük. Persze azért az mindig nagy öröm, amikor a gyerekek repülőre szállnak és viszik a világba a magyar játékvezetés hírnevét.

„A bíróink amatőr feltételek mellett készülnek, de mindenki azt várja el, hogy profi módon teljesítsenek”
„A bíróink amatőr feltételek mellett készülnek, de mindenki azt várja el, hogy profi módon teljesítsenek”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.