Jakab József: Ferencvárosi strómanok

A 2010/2011-es idényben a pakisztáni válogatott szövetségi kapitánya lesz a Ferencváros labdarúgócsapatának edzője – adta hírül a Blikk. Nem igazándiból, csak papíron.

Nemrégiben ugyan egy Duna TV-beli interjúban jelentette be Kottán György – ugyanis róla van szó –, hogy odahagyta a pakisztáni kispadot, és főhadiszállását áttette Kuala Lumpurba, ám esetünkben fölöttébb közömbös, hogy a mester éppen hol ténykedik. Sokkal lényegesebb, hogy a nagy múltú zöld-fehér egylet ismét stróman bevetésével próbál megfelelni az NB I-es nevezés azon feltételének, hogy licences trénernek kell a kispadon ülnie. Miután Craig Short kinevezése előtt az FTC-vezetők minden igényét kielégítette, éppen csak papírja nem volt arról, hogy ő tökéletesen felkészült edző, hosszas keresgélés után a tavaszi szezonra Tuboly Frigyesben találták meg azt az áldozatkész szakembert, aki a nevét adta ahhoz, amihez egyébként semmi köze.

Még a látszattal sem törődtek: miközben az FTC az Üllői úton megkezdte a nagy tavaszi menetelést az első hat közé kerülés érdekében, Tuboly –munkaköri kötelezettségének eleget téve – valamelyik utánpótlás-válogatottal külhonban túrázott. E tény a legkevésbé sem zavarta az MLSZ vezetőit, továbbá illetékes bizottságát, felőlük Tuboly akár naphosszat snúrozhatott volna a Teleki téren, a hangsúly a licencen volt, az meg van neki.

Május elején a ferencvárosi vezetés bejelentette, hogy a következő idényt már nem Shorttal képzeli el, és ezzel a lendülettel Tubolynak is megköszönték a strómanságot. Igazán megvárhatták volna, hogy az MLSZ e témára szakosodott testülete elfogadja a nevezést – Tubolynak ezen kis ráadás ellen sem lett volna kifogása, egy stróman ugyanis ne legyen érzékeny –, ám a hebrencs magatartás következménye az lett, hogy Kottán trénert kellett megkérni erre az apró szívességre valahol félúton Iszlámábád és Kuala Lumpur között, és nem kellett csalatkozniuk: rábólintott. Nélküle alighanem ismét csak az NB II következett volna, ezért nem csodálkoznék, ha nemes közreműködéséért cserébe az utókor majd a nagy ferencvárosi trénerek sorában emlegetné, közvetlenül Tóth Potya István, Mészáros József és Lakat Károly után.

„Szívességet kértünk Kottán Györgytől, aki nagyon önzetlenül, mondhatni, sportbaráti szeretetből segített nekünk. Nem ő lesz a csapat edzője, de az FTC-nek találnia kellett egy megoldást, hogy ne legyen gond a licenccel, míg ki nem nevezzük az új trénert” – idézte a Blikk Berki Krisztiánt.

Egyszer valaki már megkérdezhetné az FTC Labdarúgó Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy szólóban fut-e ámokot, vagy társai is vannak. Egyáltalán, van-e hozzá licence.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.