Kongattak, de hiába?

Nem elég, hogy Kiss Balázs, a múlt évben világbajnoki címet szerzett kötöttfogású birkózó B próbája is pozitív lett, így a BVSC sportolójának doppingvétsége beigazolódott, az eset nyomán harci helyzet alakult ki a sportágban.

A Magyar Birkózó Liga az – MTI-n keresztül – közleményben tudatta, hogy „a nemzeti válogatott felkészülésében nem biztosított az állandó orvosi felügyelet, melynek következtében a versenyzők minden kontroll nélkül fogyaszthatnak táplálékkiegészítő és egyéb szereket”. A kommüniké kitér arra is, hogy a liga közgyűlése a szövetség vezetését, elsősorban pedig. dr. Hegedűs Csaba elnököt tartja felelősnek, egyben arra kéri őt, hogy vonja le a „megfelelő személyi konzekvenciát”.

Kiss Balázs már bocsánatot kért
Kiss Balázs már bocsánatot kért

Megkeresésünkre Hegedűs úgy reagált, hogy „mondhatnám azt is: no comment, de ennél én komolyabban veszem az ügyet”. Álláspontja szerint a sportolók számára elengedhetetlenül szükségesek a táplálékkiegészítők, „hiszen hatnyolcezer kalória elvesztését szokványos módon nem lehet pótolni”. Ugyanakkor az elnök úgy véli, hogy az ezek fogyasztásához kapcsolódó ellenőrzés hosszú évek óta szabályozott rendszerben, szigorú kontroll alapján, a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével történik, „bár az kivédhetetlen, ha az amúgy több szűrőn tesztelt készítmények valamelyikébe mégis belekerül valamilyen tiltott anyag”. Az állandó orvosi felügyelet hiányára vonatkozó kritika az elnök szerint nevetséges, mert „azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy minden versenyző mellett ott áll egy orvos a nap huszonnégy órájában”.

A világbajnok szervezetében talált tiltott szerről Hegedűs azt mondta, „önmagában semmire sem jó, értelmetlen, irracionális lenne a szedése már csak azért is, mert Balázsnak hozzávetőleg tíz kilót kellene fogynia, nem pedig izomtömegét növelnie, ami egyértelműen súlygyarapodással járna”. A személyét ért támadások hátterében a szövetség élére nemrégiben történt újraválasztását, a sportágon belüli klikkharcot látja, és megjegyezte: „Sokatmondó adalék, hogy Kiss néhány órája itt járt nálam, és bocsánatot kért a liga közleményéért. Minden erőmmel azon leszek, hogy kiderítsem az igazságot ebben a szerencsétlen ügyben. Ha ez megtörtént, jöhet a konzekvencia levonása, de az aligha az én személyemet fogja érinteni.”

A BVSC-s versenyző szakosztályvezetője, a liga elnökségi tagja, Tóth István érdeklődésünkre csupán annyit mondott, hogy Kiss ártatlanságáért tűzbe tenné a kezét, a kommüniké megszületésének körülményeiről azonban nem kívánt beszélni, miként arra a kérdésre sem akart felelni: mi a személyes véleménye a Hegedűst kvázi lemondásra felszólító dokumentum tartalmáról.

Kacsó Tibor, a Magyar Birkózó Liga és a Vasas szakosztályelnöke beszédesebb volt. Úgy fogalmazott: mivel tudomása szerint Hegedűs egy személyben dönt a sportág pénzügyeiről, nyilvánvaló a felelőssége abban, hogy a tavalyi évre orvosi támogatásként megcímkézett tizenötmillió forintos összegből csupán arra tellett, hogy a felnőttek világversenyein többnyire, a nemzetközi utánpótlástornákon viszont csak elvétve fordultak meg egészségügyi dolgozók, illetve arra, hogy a keretorvosokkal hetente legföljebb egyszer-kétszer találkozhattak a legjobbak. „A liga három éve kongatja a vészharangot, de hiába” – közölte. Megkérdeztük Kacsót, mit szól ahhoz, hogy Hegedűs állítása szerint Kiss Balázs mea culpázott a liga közleményéért, mire a válasz: „Azt hiszem, Balázsnak nem elnézést kellene kérnie, hanem küzdenie azért, hogy a feltételek megfelelőek legyenek. És soha többé ne kerülhessen se ő, se bármelyik társa ilyen helyzetbe.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.