Fáradt futballisták: mondd, te kiválasztanál?

„Ne szépítsük, elfáradtak” –vont konklúziót játékosairól Garami József MTK-szakvezető, miután együttese 3-2-re kikapott a Debrecentől. Mármost ez hogy lehet? – tettük föl a kérdést Petrekanits Máténak, a TF terhelés-élettani laboratóriuma vezetőjének, lévén, hogy az akadémiáról kikerülő kék-fehér fiatalokról ódákat zengenek, ráadásul a szezonális NB I-ben túlterhelésnek sem lehetnek kitéve.

– Miként lehetséges, hogy edzett fiatalemberek a tavasz közepére összebuknak?

Vizsgálat közben
Vizsgálat közben

– Az elsődleges probléma az, hogy kicsi a merítési lehetőség, következésképpen az a játékosanyag, amely eljut az első osztályig, messze van az optimálistól. Hiába mondják egyegy korosztályra, hogy „ők a legjobbak”, ha nem a legszélesebb körből válogatták, válogathatták ki azok tagjait. Az, hogy egy élvonalbeli játékos elfárad-e vagy sem, nem edzettség, sokkal inkább alapképességek kérdése. Az állóképességé, a gyorsaságé, a pszichés állapoté; sorolhatnám.

– Egy trénernek azért vannak eszközei annak befolyásolására, hogy tanítványai május elején még ne járjanak a tér dükön.

– A hazai edzők munkája nehéz alaphelyzetből indul, ám többségük mindent megtesz, hogy labdarúgóik bírják a terhelést. Persze lehet tuningolni a játékosokat, de ehhez legfőképpen az kellene, hogy a trénerek minél több egyénre szabott munkát, speciális képességfejlesztést végezzenek, és hogy a felkészítéshez szükséges háttér professzionális legyen. Az orvosok, terapeuták, gyúrók, masszőrök rengeteget segíthetnek, nem beszélve a korszerű eszközökről, a táplálkozás kialakításáról és megannyi másról. Külföldön többet és többet tesznek ezért –nem csak Nyugaton –, idehaza viszont korlátozottak a lehetőségek. Az edző egymaga nem tehet csodát, elég egy megfázás vagy húzódás ahhoz, hogy a játékos teljesítménye csökkenjen. Számos, külföldről hazatért vagy csak látogatóba jött sportolóm meséli, hogy klubjánál – a csapatjátékelemek, a taktika kollektív gyakorlása mellett – mekkora hangsúlyt fektetnek az egyéni képzésre; pontos forgatókönyve van annak, hogy kivel mit tesznek.

– Tehát hiába dolgoznak itthon becsülettel, a lemaradás nem csökkenhet?

– Mondom, iszonyúan fontos a kiválasztás. A jó öreg Newton anno nem tévedett: a magasság-kiló paraméterek nagy százalékban eldöntik, kikből lesz igazi labdarúgó. Hogy valóban nem az edzettség kérdése a döntő, arra példaként itt van a Debrecen, amelynek labdarúgói szinte mindegyik Bajnokok Ligája-mérkőzésen többet futottak az ellenfél futballistáinál, mégis hat vereség lett a vége. Mennyiségileg hiába voltak rendben, ha a minőség a lényeg, nem csupán a kiválasztáskor szem előtt tartott fizikai vagy pszichikai mutatókat, hanem a futballtudást illetően is. Itthon sokan egyszerűen nem tudnak futballozni: vagy alapból nem, vagy nem tanították meg nekik.

– Azért idehaza is látni csapatot, amelyen látszik: fel van készítve. A Videoton mitől más, mint az MTK?

– Nézze meg a székesfehérváriak centi-kiló mutatóit... A Videoton-játékosok már csak testi erejüknél fogva is előnyösebb helyzetben vannak; összeválogatásuk „kilóra is” történt, ráadásul a technikai hátterük roppant erős.

– Mi a megoldás?

– Volt már nálunk néhány sikeres utánpótlásprogram; a világbajnoki bronzérmes U20-as csapat sem csak úgy a földből nőtt ki. Nem a spanyolviaszt kell feltalálni: elég csak a mindenütt alkalmazott gyakorlatot követni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.