Futball, háború: Ajax–Feyenoord, a kultúrák közötti csata

Sorozatunkban olyan futballrangadókat mutatunk be, amelyeken nem pusztán két csapat küzd, hanem különféle kultúrák és világnézetek feszülnek egymásnak. Az első rész az Ajax–Feyenoord rivalizálásé.

Számos olyan futballrangadót játszanak évről évre a világban, amelyen a pályára lépő együttesek drukkerei ellenségnek tekintik egymást. Ritka azonban az olyan derbi, mint az Ajax–Feyenoord találkozó, amelynek részvevőit engesztelhetetlen gyűlölet fűti.

Hollandia csúcsmeccsén Amszterdam és Rotterdam zászlóshajói feszülnek egymásnak. A színes metropolis, szexturisták kedvenc úti célja, az ország kulturális és történelmi központja, a művész attitűd feszül neki a munkásvárosnak, a hatalmas kikötőt működtető gyárbázisnak. A baloldali, liberális szellem, a zsidó hagyomány találkozik a bevándorlásellenes, olykor antiszemita kiszólásokkal terhelt, szélsőjobboldali világnézettel.

Nem csak szavakban élnek az értékek: Ryan Babel, a jelenleg a Liverpoolban játszó futballista az amszterdami aréna közelében fekvő, zömében bevándorlók lakta negyedből küzdötte magát a sztárságig. Ugyancsak emblematikus Ajax-játékos Edgar Davids, akinek életpályája talán a börtönbe vezetett volna, ám a suriname-i származású labdarúgó a futball segítségével a csúcsra küzdötte magát a porból. Azóta már futballpályát is építettetett arra a telepre, ahonnan elindult. Az Ajaxot körülvevő toleráns és befogadó szellem nem választható el attól, hogy az együttes egy kisebbség identitását őrzi: a klub zsidó tradíciói a garnitúra önértelmezésének részét képezik. A drukkerek egy csoportja rendszeresen Dávid-csillagos lobogót lenget, de az izraeli zászló sem csak alkalmi vendég a szektorokban.

Ugyanakkor a rotterdami kikötő környékén élő dokkmunkások házaiból nézve arrogánsnak és túlságosan lazának tetszenek a „művészek”; nem szabadnak, sokkal inkább szabadosnak. A város Hollandia ipari központja, ahol fizikai dolgozók tömegei élnek, és a melósok megvetik a munkakerülőket. A szélsőjobboldali politikai erők komoly támogatottságot élveznek a településen, erős a bevándorlóellenesség, nem ritka az antiszemita indulat sem. Ahogy a Times riportere írja a „világok” közötti különbséget illusztrálva: „Amíg Amszterdam álmodik, Rotterdam dolgozik.”

A két klub drukkerei közötti gyűlölet nem ismer határokat. Rangadójuk, a De Klassieker (A klasszikus) szörnyű esetekkel terhelt történelmet mondhat magáénak. Az egyesületek közös históriájának mélypontja 1997-re datálódik. Akkor zajlott ugyanis a „beverwijki csata” néven elhíresült összecsapás; a huligánok előre eltervezett háborújában egy amszterdami szurkoló életét vesztette. A „drukkerek” mobiltelefonon tartották a kapcsolatot egymással, az utolsó pillanatban jelölték ki a helyszínt, ahol baseballütőkkel és késekkel estek egymásnak.

A tragédia sem hozott azonban megnyugvást: a rotterdami rajongók az utóbbi években is gyakran üdvözölték „Hamasz, Hamasz, a zsidókat a gázkamrába!” rigmussal az ellentábort, amely a „Szuperzsidók vagyunk!” felkiáltással reagál a felvetésre. Mindenesetre a holland döntéshozók belátták: nincs hatóság, amely garantálni tudja a biztonságot a két klub találkozóin. Ennek nyomán a két város polgármestere, valamint a sportági szövetség egyezményt szignált, amelynek értelmében fél évtizedig nem látogathatják vendégszurkolók a Klassiekert.

Amszterdam és Rotterdam kevesebb mint száz kilométerre fekszik egymástól, a gyűlölet futballkatonáit azonban világok választják el egymástól. Mindörökre.

A „beverwijki csata” néven elhíresült összecsapás áldozatának síremléke
A „beverwijki csata” néven elhíresült összecsapás áldozatának síremléke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.