BL: Operabál Milánóban

Visszatértek a régi, szép idők... Az ötvenes évek Barcelonája – amely a jelenkorig a klub legnépszerűbb garnitúrája volt Kubalával, Kocsissal, Cziborral, a brazil Evaristóval, a paraguayi Martinezzel vagy az aranylabdás spanyol Suarezzel – egy sárga busszal utazott az idegenbeli bajnoki mérkőzésekre. A mostani együttes szintén autóbusszal érkezett Milánóba, az Internazionale elleni BL-elődöntő ma esti első mérkőzésére, mert az európai légtér tele van Izlandról származó vulkáni hamuval.

Forróság a San Siróban is lesz. Azzal együtt, hogy Wesley Sneijder, az Inter középpályása viccekkel próbálta oldani a feszültséget. „Madridból jöttem – mondta a Realtól kiebrudalt milánói középpályás –, és oda térek vissza május 22-én.” (Merthogy a BL-döntőt a Bernabeu stadionban tartják.) Aztán a Barcelona argentin sztárjával is tréfálkozott. „Messi? Hallottam már róla valamit...”

A kör közepén futva: Messi, mint a cicajáték központi figurája
Barcelona's Lionel Messi (C) controls the ball during a soccer training session at the San Siro stadium in Milan April 19, 2010. Barcelona will play against Inter Milan in their UEFA Champions League soccer match on Tuesday. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY - Tags: SPORT SOCCER)

Azért a legjobb négy közti rangadó mindennek ígérkezik, csak sima ügynek nem. Harmincnyolc éve annak, hogy az Inter legutóbb döntőt vívott az első számú európai klubtornán, és negyvennégy esztendeje nem tudta elhódítani a kontinens legértékesebb egyesületi trófeáját. Elődöntőt eddig hétszer játszott, és négyszer lett fi nalista, de háromszor is rendkívüli körülmények között jutott a döntőbe. Az 1965-ös milánói visszavágón a Liverpool le akart vonulni a pályáról, mert De Mendibil spanyol játékvezető közvetett szabadrúgást ítélt, majd megadta Corso gólját, miután az Inter klaszszisa közvetlenül a hálóba lőtt.

Két évvel később a Bolognában rendezett harmadik mérkőzés, 1972-ben pedig a hosszabbítást követő tizenegyespárbaj döntött az Internazionale javára a CSZKA Szófia, illetve a Celtic ellenében, azaz még a nyertes párharcokban is volt zűr elég...

Ráadásul a Bajnokok Ligája őszi csoportmeccsein a kék-feketék egyetlen gólt sem tudtak szerezni a Barcelonával szemben: Milánóban 0-0, a Nou Campban 2-0 volt az eredmény.

Hasonlóképpen „sikerült” a BL második csoportkörében rendezett „kettős” mérkőzés 2003-ban: a San Siróban 0-0-lal, Barcelonában 3-0-lal zárult a meccs.

Bizony ideje lenne már egy Inter-gólnak, de arra, hogy az megszületik végre, az égvilágon semmi garancia nincs...

Ezúttal még José Mourinho is óvatos: „Ha most nem nyerjük el a BL-serleget, akkor elnyerjük a következő évek valamelyikében, mert azon az úton járunk, amely a trófea felé vezet” – jelentette ki egyfelől határozottan, másfelől tőle szokatlan bizonytalansággal.

Pep Guardiola, a Barca edzője viszont provokatívabbá vált, mint amilyen rendesen. „Nem nézem meg az Inter–Juventus bajnoki találkozót – nyilatkozta a milánói La Gazzetta dello Sportnak –, nekem ugyanis a csapatommal, és nem az ellenféllel kell törődnöm.” Egyébként nem járt volna rosszul, ha megtekinti az itáliai mérkőzést, az a gól ugyanis, amelyet Maicon átemelős csellel dúsított combos dekázgatás után zúdított Buffon kapujába, unikum az időt és területet szinte semmire sem hagyó mai futballban...

Igaz, ha valamely csapat hasonló attrakcióra képes, az éppen a Barcelona.

Ne tartsanak Guardiolával, és ma este kapcsolják be a tévét!

A két csapat eddigi elődöntői a BEK-ben és a BL-ben:

INTERNAZIONALE

1964: Dortmund 2-2, 2-0

1965: Liverpool 1-3, 3-0

1966: Real Madrid 0-1, 1-1

1967: CSZKA Szófia 1-1, 1-1, 1-0 (Bolognában)

1972: Celtic 0-0, 0-0 (11-esekkel 5-4)

1981: Real Madrid 0-2, 1-0

2003: Milan 0-0, 1-1 (a Milan jutott a döntőbe)

BARCELONA

1960: Real Madrid 1-3, 1-3

1961: Hamburg 1-0, 1-2, 1-0 (Brüsszelben)

1975:Leeds 1-2, 1-1

1986: Göteborg 0-3, 3-0 (11-esekkel 5-4)

1994: Porto 3-0 (abban az évben egy meccs határozott a döntőbe jutásról)

2000:Valencia 1-4, 2-1

2002: Real Madrid 0-2, 1-1

2006: Milan 1-0, 0-0

2008: Manchester United 0-0, 0-1

2009: Chelsea 0-0, 1-1 (a Barcelona jutott a döntőbe)

A Barcelonához hasonlóan az Olympique Lyon is autóbuszon utazik Münchenbe, a Bayern elleni szerdai mérkőzésre. Miután a vulkánkitörés miatti légtérzárlat következtében a Bordeaux elleni találkozóra is buszoztak, a francia együttes játékosai öt nap alatt mintegy 2400 kilométert zötykölődtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.