Liverpool, lesz vigasz?

Hovatovább olyan erős az Európa Liga mezőnye, mint amilyen a kontinens hajdanán csak harmadik számú, mégis roppant „sűrű” klubtornájáé, az UEFA Kupáé volt.

Nincs már a részvevők között az Ajax, az Eindhoven, a Fenerbahcse, a Galatasaray, a Juventus, a Marseille, a Panathinaikosz, az AS Roma, a Sporting Lisszabon vagy a címvédő Sahtyor Donyeck. De nem azért, mert egyikük sem indult, hanem azért, mert mindannyian kiestek...

Gera-szaltó a Fulham–Juventus meccsen (4-1). Wolfsburgban lesz-e mutatvány?
Gera-szaltó a Fulham–Juventus meccsen (4-1). Wolfsburgban lesz-e mutatvány?

Ám a negyeddöntő nem minden szereplő számára a mennyország. Liverpoolban például hallatlanul nehezen viselik a szomorú átsorolást a BL-ből, és még nehezebben, hogy előfordulhat: a következő évadban eleve az EL-ben kap helyet a csapat.

Ráadásul a legjobb nyolc közti visszavágót olyan vetélytárs ellen kell megvívni ma este (1-2-ről), amely a legszebb napjait kezdi idézni. A Benfi ca valaha afféle márkanév volt a világon, mint a Real Madrid, a Santos, az Internazionale, és jelenlegi garnitúrája – offenzív, játékos, üdítően kreatív futballjával – újra nagy reményekre jogosít. (Feltéve, hogy a nyáron nem szedik szét a gárdát, mert a világklasszisjelölt fiatalok közül a brazil David Luiz és az argentin Di Maria iránt óriási az érdeklődés az európai elit köreiben.) Ami tény: a lisszaboni együttes tíz meccset megnyert tizenhárom EL-találkozója közül, és csak egyet vesztett el. Nem mellesleg: a nagy sorozat közben járt már Liverpoolban, ahol 2-0-ra győzött az Everton ellen, miután a Luz stadionban 5-0-ra intézte el a Mersey-parti riválist. Azaz a Liverpoolnak nagyon kell vigyáznia, hogy legalább az európai „vigaszdíjért” versenyben maradjon...

Angliánál maradva: ami az egyiknek sovány kárpótlás, az a másiknak maga a csoda. A kis Fulham – benne a két főszereplővel, Gera Zoltánnal és Bobby Zamorával – szédítő szériát produkált az Európa Ligában, hiszen úgy jutott a negyeddöntőbe, hogy az úgynevezett knock out-szakaszban kiejtette a Sahtyort, majd valóban kiütötte a Juventust (a nyolcaddöntő visszavágóján 4-1). A brit együttes ma a Wolfsburg vendége lesz, és nála az előny, de a 2-1 korántsem életbiztosítás. Még akkor sem, ha az eddigi Fulham-szereplés statisztikailag is kiváló: 9 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség. Gondolt-e valaki ilyen príma al bioni előmenetelre a torna kezdetén?

Most már az esélylesőnek is van vesztenivalója, de korántsem annyi, mint a Hamburgnak. Az Európa Liga döntőjét ugyanis május 10-én Hamburgban rendezik. A HSV tehát otthon játszhatná a csúcstalálkozót, amennyiben e tekintetben is eljutna hazáig... A negyeddöntő visszavágóját a német csapat szintén 2-1-ről kezdi Belgiumban, ahol legutóbb (a hamburgi 3-1 után) 3-4-es krimit vitt színre Brüsszelben az Anderlechttel. Valószínűleg Liege-ben sem lesz nyugodtabb a helyzet, már csak azért sem, mert a HSV – kilenc győzelme mellett – ötször is kikapott az Európa Ligában, és a Standard-nak az 1-0 is jó.

Vagy – várjuk meg az estét –legalábbis jó volna...

Európa Liga

negyeddöntő, visszavágók, ma

Wolfsburg–Fulham 1-2

Standard Liege–Hamburg 1-2

Atletico Madrid–Valencia 2-2

Liverpool–Benfica 1-2

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.