Egyetemi szint

Thrillerbe illő befejezéssel, 61:59 arányban nyerte a Duke Egyetem csapata az amerikai férfi főiskolai kosárlabda-bajnokság döntőjét a hazai Butler Egyetemmel szemben, negyedszer nyerve el ezzel az NCAA bajnoki címét. Az igen fordulatos hétfő esti mérkőzésen, amelyet az indianapolisi helyszínen 71 ezren (!) láttak, tizenötször vették át egymástól a vezetést a csapatok. A meccs legizgalmasabb pillanata mindamellett egy sikertelen dobás volt: Gordon Hayward hárompontosa az utolsó pillanatban az ellenkező végeredményt jelentette – volna. „Megállt a szívem”, „Imádkoztam, hogy ne menjen be” – ilyeneket mondtak utólag a Duke játékosai.

A döntő egyik érdekessége, hogy negyedszázada először két magánegyetem jutott el idáig: a Duke a szombati elődöntőben a West Virginát, míg a Butler a Michigan State-et búcsúztatta. A bibliai történet ezúttal megfordult: a végén Góliát győzte le Dávidot. Az észak-karolinai Duke ugyanis 13 ezer hallgatót felvonultató intézmény, amely hatmilliárd dolláros alapítványi háttérrel évi százmillió felett költhet a kosárlabdára. Eddig 72 játékosát draftolták a profi ligába, az NBA-be, ahol most is tizennégyen játszanak közülük. Edzőjük harminc éve az a Mike Krzyzewski, aki a pekingi olimpián „mellékállásban” az aranyéremig vezette az Egyesült Államok válogatottját.

A 65 csapattal induló, egyenes kieséses rendszerű tavaszi egyetemi kosárlabda-bajnokság Amerika egyik kiemelkedő sporteseménye, amelynek négyes döntőjét, a Final Fourt az egész országban figyelemmel kísérik. Most azt tervezik, hogy 96 csapatosra bővítik a versengést annak apropóján, hogy az NCAA kiszállhat a CBS tévécsatornával 11 esztendőre kötött hatmilliárd dolláros szerződésének utolsó éveiből. Az is elképzelhető, hogy 2013-ig várnak a változtatással, akkor viszont nagy tömörülés lesz a „kapuk előtt”, mert az amerikaifutballban és a baseballban is lejárnak a közvetítési jogok. Mindenesetre az idei Final Four az elmúlt öt év legnagyobb nézettségét, 9,7 százalékot hozta a CBS-nek, ez pedig bőven tízmillió feletti nézőt jelent a karosszékekben.

Így ünnepli Mike Krzyzewski a bajnoki címet
Így ünnepli Mike Krzyzewski a bajnoki címet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.