Csak semmi unalom!

Ahhoz képest, hogy a bahreini évadnyitón mennyi kritika érte a szabályváltozásai miatt „unalmassá vált” Forma–1-et, most, az Ausztrál Nagydíjon megannyi előzést, továbbá – részben az esős nyitány miatt – több, a pulzust önkéntelenül is növelő ütközést láthattak a nézők.

A versenyt a tavaly még az újonc BrawnGP színeiben világbajnoki címig jutó Jenson Button (McLaren) nyerte: noha hibátlanul vezetett, kollégái balszerencséjének is köszönhette sikerét. Például az első rajtkockából indult Sebastian Vettelnek (Red Bull), aki a huszonhatodik körben az élről esett ki, miután egy kanyarban – fékhiba okán – kicsúszott a kavicságyba. Szegény német: a nyitányon ugyancsak az övé volt a pole position, s magabiztosan vezetett a vetélkedő kétharmadáig, amikor – műszaki gondjai miatt – lelassult, így hárman is megelőzték...

De vissza Melbourne-be, ahol az úgynevezett nem várt események sorát speciel Button kezdte: a brit a rajtot követően kvázi megtolta Fernando Alonso Ferrariját; a Bahreinben legjobbnak bizonyult spanyol pilóta kocsija megpördült, s csak a mezőny elhaladtával csatlakozhatott ismét a többiekhez. Ennél az esetnél Michael Schumacher Mercedese sem járt jól: megsérült a jármű első szárnya, így a három év szünet után visszatért, hétszeres világbajnok német pilóta kénytelen volt kihajtani a szerelőkhöz. Néhány másodperccel később Kobajasi Kamui és Nico Hülkenberg húháztatta a publikumot: előbbi Sauberjéről leesett az első szárny, ennek nyomán karambolozott utóbbi Williamsével; a biztonsági autó be is jött a pályára...

Amikor Vettel kiszállt, akkor Button ugrott az első helyre; mögötte a kiválóan autózó Robert Kubica (Renault), aztán Felipe Massa (Ferrari) és a fantasztikusan felzárkózó Alonso hajtott. A trió egyre jobban leszakadt a brit címvédő mögött, ráadásul az ötvenedik körben megérkezett a „hátába” az elképesztő tempóban száguldó LewisHamilton (McLaren) és Mark Webber (Red Bull). Az öttagú karaván gumijai egyre jobban elkoptak, így a sorrend nem változott, viszont megint „kaptunk” egy kis karambolt, amikor – az utolsó előtti körben – az Alonsót veszettül előzni próbálóHamiltonba hátulról beleszállt az egyébként a viadal leggyorsabb körét (1:28,235 perc) produkáló Webber; mindketten kicsúsztak.

Button magabiztosan, nagy különbséggel nyerte – egymás után másodszor – az Ausztrál Grand Prix-t, amelyet ezúttal John Travolta filmsztár intett le. A krónikához tartozik még, hogy azért Hamilton és Webber szépen behozta magát, míg Schumacher második kísérletre sem tudott beleszólni az élboly küzdelmeibe.

A hét végén az általában nem hétköznapi pillanatokat hozó Malajziai Nagydíj következik; jön a folytatás?

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye: 1. Jenson Button (brit, McLaren), 2. Robert Kubica (lengyel, Renault), 3. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 4. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 5. Nico Rosberg (német, Mercedes), 6. Lewis Hamilton (brit, McLaren), 7. Vitantonio Liuzzi (olasz, Force India), 8. Rubens Barrichello (brazil, Williams), 9. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 10. Michael Schumacher (német, Mercedes).

A pontverseny állása. Pilóták: 1. Alonso 37, 2. Massa 33, 3. Button 31, 4. Hamilton 23, 5. Rosberg 20, 6. Kubica 18, 7. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 12, 8. Schumacher 9. Csapatok:1. Ferrari 70, 2. McLaren 54, 3. Mercedes 29, 4–5. Renault, Red Bull 18-18.

Kobajasi Kamui és Nico Hülkenberg duettje. A kár jelentős, személyi sérülés nem történt
Kobajasi Kamui és Nico Hülkenberg duettje. A kár jelentős, személyi sérülés nem történt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.